– Vi ser forventningsfullt fram mot torsdagens pressekonferanse og har fått noen bestillinger til helgen. Men det virker likevel som folk avventer bittelitt, sier Mette Vigre, direktør ved Hotell Jæren.

De har arrangert både bryllup og hatt åpent i Matbaren den første uka i januar - selv med de gjeldende restriksjonene.

Hun og kollegene er blant mange som venter i stor spenning på hva som blir utfallet - hvilke restriksjoner som eventuelt forsvinner og hvilke lettelser som gis.

– Nå håper vi virkelig at regjeringen slipper opp litt, og at vi kan servere et glass vin til maten igjen, sier Vigre.

Fire uker

I utgangspunktet skulle pressekonferansen holdes fredag, men er nå framskyndet til torsdag klokka 19. De strenge skjenkebestemmelsene har skapt mye debatt og vært en het potet. Det er fire uker siden siden statsminister Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen stengte kranene i den travleste tiden, og presset fra aktører i utelivs- og kulturbransjen, samt fra opposisjonen, har økt kraftig.

Hotellsjef Liv Anne Otto ved Bryne Kro og Hotell har også inntrykk av at folk sitter litt på gjerdet og venter til nye restriksjoner er offentliggjort.

– Per nå har vi ikke fått noen flere bestillinger til helgen. Men jeg håper og tror at det skjer hvis det åpnes, eller i hvert fall lettes litt på dagens regelverk, da med skjenking eksempelvis til klokka 22 eller klokka 24. Vi erfarer jo at folk lettere går ut og koser seg med god mat når de kan ta seg en øl eller et glass vin i tillegg, sier Otto.

Optimistisk

Atle Lura er daglig leder ved restauranten Hemmeleg, hvor det til helgen er planlagt et større selskap som gjennomføres uavhengig av utfallet.

– Vi er selvsagt spente, og slik jeg har tolket signalene den siste tiden, er det grunn til optimisme. Om det blir skjenking som normalt tør jeg ikke spå, men jeg har tro på lettelser og at man nå snart får servere alkohol til et gitt klokkeslett om kvelden, sier Lura, som likevel har flere bordbestilllinger til helgen.

– Vi har prøvd å tilrettelegge for et best mulig tilbud siden skjenkestoppen kom, blant annet med alkoholfrie drinker som et alternativ. Jeg håper også at meteren snart forsvinner, slik at vi kan fylle opp restauranten. Kravet om avstand gjør at vi nå tar bort et antall bord og stoler for å holde oss innenfor reglene, sier Hemmeleg-sjefen.

Fullt hus

Fra Rits kafé & vinstove meldes det om fullbookede bord til kaféens Afternoon tea-arrangementer som holdes annenhver lørdag, med oppstart sist helg. Fram mot påske er det kun ledig en helg i februar. Champagnen som følger med Afternoon-tea, har foreløpig blitt byttet ut med alkoholfritt.

– Vi har blitt flinke til å snu oss kjapt om og er klar på ett minutt om det blir lettelser i de gjeldende skjenkerestriksjonene, sier dagli gleder Bjørn Hagerup Røken.

Litt lengre borti gata, holder Brix Brygghus til, og Hilde Helland kan glede seg over at det har kommet masse bordbestillinger til helgen.

– Vi håper på lettelser, i det minste at det tillates skjenking av alkohol til et bestemt klokkeslett, som de nå har i Sverige, til klokka 23, sier Helland.