Når vi valgte å flytte "på landet" eller som min nå voksne datter sier på godt bergensk "langt ut i gokk" var det noen ting som var viktig for oss. En var at når vi var på visning her, så vi busstopp. Altså tenkte vi at det går buss fra Stokkalandsmarka til sentrum, supert.

Så snakket vi med en nabo som informerte oss om at det går skolebuss for barna inn til sentrum, men det er nå slik at det var planlagt skole i Stokkalandsmarka, det hadde bare ikke skjedd helt ennå. Eiendomsmegleren bekreftet dette, så vi tenkte, fantastisk. Dette er jo supert. Brilliant for våre to yngste som fremdeles er barneskoleelever, de har buss til skolen, og det kommer snart ny skole her.

Og selv om det er nesten en time kjøring til jobb for mannen, så er jo veiene bra i tillegg. Vi kjøpte huset, og i sommer flyttet vi inn. Etter hvert fant vi ut at skolen her i Markå er et evinnelig utsettelsesprosjekt, vi har rundkjøringen til ingenmannsland rett oppe i veien siden utviklingen er stoppet (uten at det er 100 prosent klart hvorfor, men at det sannsynligvis er økonomi i kommunen som stoppet dette) og det går slettes ikke buss. Nærmeste kollektive knutepunkt er i Vigrestad sentrum, og vi solgte bil nummer to før vi flyttet for å endelig kunne kjøpe hus. Hurra."

Dagene går, skolen har tross alt vært et sårt punkt før flytting, men nå trives barna også, selv om slik ene barnet sier "guttene er utrolig frekke og sjefete og hører ikke på noen, ikke en gang lærerne" så er skolen et greit sted å være. I det daglige er det lyspunkt som at jo vi skal få matbutikk her som lyser opp en grei hverdag. Mens punkt som glem togstasjon i Markå, den er utsatt for xx antall år, det er noe som selvsagt ikke alltid er like ok, særskilt når mannen i huset drar på jobbreise med bilen for en uke, og jeg og de to yngste ikke har noe fremkomstmiddel. Skal man være miljøvennlig er det jo greit å ha bare en bil, sies det, og den burde være elektrisk. (Siste er vi skyldig i, da vår er diesel.) Føttene kan brukes til mangt, men som kronisk syk er det ikke alltid like greit å skulle gå ca 4 km for å komme til toget eller butikken, en vei.

Når det gjelder skole, ny skole eller hva det ender med å bli, så har vi følgende tanker:

Ungene våre er glad i lærerne sine. De ønsker å fortsette på storskulen med sine respektive lærere, noe jeg forstår veldig godt. Og så lenge busstilbudet består slik som det er i dag, evt få inn en liten ekstra buss så ingen må stå på bussen, er dette ok. Da kan vi si gå for ny skole ved fotballbanen. (Slik jeg har forstått er området bak der kalt Klubben, og det er der skolen potensielt skal bygges.)

Men fremtidsrettet vet jeg ikke om det er, for om det er planer om å fortsette utvidelsen av Stokkalandsmarka, vil det vel være mer bærekraftig å bygge skole her også? Samt butikk osv. og i sentrum bør det da bygges ny skole på eksisterende tomt, og å resirkulere det som kan resirkuleres? I tillegg burde da sentrum få muligheten til å få flere butikker inn, som klesbutikk og butikk med interiør av forskjellig slag? Bygger man skolene om slik som de er i dag, resirkulerer det som kan resirkuleres, er det gjerne også mulig at man kan spare penger? Og at sentrum av Vigrestad kan få et torg slik andre har snakket om?

For oss har ikke kirken noe betydning, da vi ikke ser på oss selv som religiøse. Men for andre kan det være viktig, men den trenger ikke å bli lagt i forbindelse med noe forsamlingshus eller skole. Men rundt det er jo en mulighet om jeg forstår alt rett.

Dersom skolen blir bygget på Klubben, husk å bygge inn muligheter for aktiviteter som ikke innebærer ballspill eller lignende sport. Drama, musikk, ballett, dans, maling, sying osv er også interesser barn og voksne har. Og gaming er også noe som vokser. Kanskje dette kan eventuelt bygges inn i dette? Skal skolen bygges på Klubben, eller at ny skole i sentrum blir bygget og ungdomstrinnet blir der storskulen er nå, er det som et minimum av forventning at busstilbudet for elevene i Markå består. De som ønsker å sykle eller gå, kan fortsatt gjøre det selvsagt, men langt i fra alle ønsker det. Ellers må jeg si meg enig i alle dem som ber kommunen om å tenke fremtidsrettet. Er befolkningsveksten i Vigrestad stoppet helt opp? Om ikke, hvor vokser den? Er det fremtidsrettet å utsette skole i Stokkalandsmarka igjen, vil det om fem år ha kommet flere tilflyttende og skolen er noe som sårt trengs her? Vil en ny skole ved Klubben kunne ta imot mange nye elever dersom flere kommer tilflyttende, eller blir den bygget ut fra dagens situasjon? Er det økonomisk bra for kommuen om alt dette utsettes igjen, og klager kommer fordi kommunen ikke er villig til å se lenger enn morgendagen? Er skole i Stokkalandsmarka et bindende knutepunkt for oss som bor her, eller er det ok at vi binder oss mer til sentrum via å ha skole der?

Utenom skole: Når kommer det et kollektivt tilbud for oss i Markå til å kunne reise inn til sentrum/togstasjonen uten å måtte ha bil med seg? Når kommer togstasjonen i Stokkalandsmarka? Kommer den i det hele tatt? Sånn generelt sett kan man ut fra det vi har lært på våre korte måneder si at Stokkalandsmarka sine beboere er blitt litt tilsidesatt og glemt i utviklingen av Vigrestad som sted.

Eller?