Navn: Bergljot Asche

Alder: 56 år

Bosted: Stavanger (har hytte i Sirevåg)

Pris: Usikker

I Sirevåg finner vi Bergljot Asche på hytten hennes. Til vanlig bor Asche på Byhaugen i Stavanger, men etter at hun kjøpte hytten i Sirevåg har mye av tiden blitt brukt her. På fem år har hun omgjort en nesten overgrodd hage, til et hjemmesnekret paradis, hvor hun kan finne roen.

Hytten har fått navnet: Pytten.

Da hun kjøpte hytten var håpet at hun skulle bli kjent med lokalbefolkningen i Sirevåg. Pytten skulle være et sted for fellesskapet, hvor hun kunne invitere folk på besøk, men det har ikke vært så lett. Det er ikke så mange som bor i området, men hun håper at flere tar turen innom fremover.

Hvor kom hageinteressen din fra?

– Den startet hjemme i hagen min der. Jeg begynte å dyrke litt av hvert, og da jeg kjøpte denne hytten tenkte jeg at dette var en fin plass å boltre seg litt på. Det har kommet litt og litt. Far og farmor var også veldig interessert i hage, så det ligger nok litt i genene.

Hvordan har du planlagt alt?

– Det er ikke planlagt, jeg har ingen plan. Det popper bare opp med små ideer. Jeg har aldri hatt noe tegninger eller lignende, hagen bare kommer til litt og litt. Jeg tar et og et steg om gangen, uten å vite hvordan resultatet blir til slutt.

Hvor har du lært alt?

– Jeg har ikke lært det noe sted, det har kommet etter hvert. Jeg ser litt på ulike hageprogrammer som Tid for hjem og Grønn glede, men er hovedsakelig selvlært. I tillegg lærer jeg en del fra Facebook, også har jeg vært på et kurs i dyrking med Margunn Ueland.

Hvor mye tid bruker du på hagen?

– Når jeg først er her, kan jeg fint være ute hele dagen, både på vinterstid og sommerstid. Det hender jeg sitter ute her og spiser middag på vinteren også. Da er det bare å ta på seg kjeledressen. Men det varierer hvor mye jeg er her om gangen, det kan være alt fra en helg til flere uker.

Hva er du mest stolt over?

– Å ha snekret utekjøkkenet mitt. Jeg er ingen snekker, jeg er amatør. Det er den «learning by doing» prosessen (en lærer mens en gjør). Jeg er også stolt over å ha laget egen bålplass og at jeg fikk til steintrappen.

Bergljot Asche har laget det meste i hagen selv av gammelt materiale som hun bruker om igjen. Gjenbruk og bærekraft er svært viktig for henne, og derfor hører hun ofte med de lokale innbyggerne om de har materialer eller noe de ikke trenger lenger. Det hender også at hun kjøper ting på Finn. Flere lokale bønder har gitt hun både byggematerialer og naturmaterialer som halm og flis.

Hvordan blir du kvitt skadedyr?

– Heldigvis har jeg ikke innovasjon av brunsnegler, og jeg passer godt på å ikke få det heller. Derfor sjekker jeg alle plantene jeg tar med for snegler og egg. Utenom har jeg kanskje litt lus på rosene, da bruker jeg grønnsåpevann eller noe annet sprøytemiddel. Jeg har også nett over bærbuskene, slik at fuglene ikke spiser alt.

Har du noen råd til andre?

– Begynn i det små, og tenk over hva du ønsker å dyrke. Personlig har jeg jo kontaktet lokalbefolkningen for å få tak i gjødsel. Jeg lager også min egen kompost av alt hageavfallet, og på den måten slipper jeg å kjøpe så mye jord. En må se muligheter i stedet for begrensninger, og lage dine egne løsninger som fungerer for deg.

Hvordan ser fremtiden ut?

– Jeg må passe på at jeg ikke starter med for mange prosjekter, siden alt skal vedlikeholdes også. Siden jeg er enslig, blir det fort litt arbeid med både hytte og hage. Jeg skal også prøve å få tid til å kunne nyte det, ikke bare arbeide. Også er jeg på jakt etter to til natursteiner til steintrappen.

Da vi møtte Asche fortalte hun om hennes nyeste prosjekt: En to meter lang treplatting som hun hadde snekret av gjenbrukte materialer. Hun var usikker på om hun skulle få tak i noen flyteelementer slik at hun kunne bruke det som en flåte i tjernet. Dagen etter var flyteplattingen ferdig og på plass ved tjernet.