Gå til sidens hovedinnhold

Busstreiken: Taxibusser ikke rammet, men alle rutebusser står

Busstreiken gjør at de videregående skolene vil tilby digital undervisning mandag. Yngre elever som tar rutebuss må også finne alternativ skyss.

Mandag morgen kan alle busser i kollektivtrafikken i Rogaland stå stille, men taxibussene som henter de yngste elevene på Jæren vil ikke bli rammet.

Øksnevad vgs henter ikke elever

Øksnevad videregående skole ligger like ved Fv 44 og mange elever kommer til skolen med buss. Skolen opplyser på sine nettsider at skolen vil bli åpen selv om bussene kan stå mandag morgen.

– Undervisning i teorifag blir gjennomført digitalt. Elever som ønsker det kan sitte på skolen og følge undervisningen digitalt, skriver skolen på sine nettsider.

Skolen vil gjennomføre undervisning i praktiske fag som planlagt, men vil ha alternative opplegg for elever som ikke kan delta.

Skolen poengterer at elever som normalt tar bussen fra togstasjonen Øksnevadporten, ikke skal hentes av skolen.

Digital undervisning

Også Bryne vidaregåande skule har informert elevene om hvordan de skal forholde seg til en eventuell busstreik mandag morgen.

Skolen opplyser at lærerne kan velge om de vil gjennomføre digital undervisning fra hjemmekontor eller på skolen. Elever kan velge om de vil sitte i klasserommet og logge seg på digital undervisning, eller om de vil logge seg på hjemmefra.

Også her vil alle yrkesfagene ha praktisk undervisning på skolen, men teoriundervisningen vil foregå digitalt.

Som normalt på Tryggheim vgs

Skolen har en klar oppfordring til elevene.

– Alle må følge med på skolens hjemmeside søndag kveld for oppdateringer. Dersom streiken blir avblåst, skal dere komme på skolen mandag, eller snarest mulig etter at streiken er avblåst, opplyser Bryne vgs på sine nettsider.

Fravær som følge av busstreiken vil bli registrert, men ikke komme på vitnemålet.

På Tryggheim vgs på Nærbø vil undervisningen gå som normalt, men elever som ikke kommer seg på skolen, kan jobbe med skolearbeid hjemme.

Les også

Det kan bli full stans i busstrafikken til helga, og hjemmeskole på videregående fra mandag

Skoleskyss med taxi går som normalt

Også de elevene ved grunnskolene på Jæren som tar grønne busser til og fra skole, blir rammet viss det fortsatt er busstreik mandag morgen.

Kolumbus har informert kommunene om at skoleskyss med taxi vil gå som normalt, men elever som får taxi-skyss til buss vil ikke få et tilbud fordi det ikke er et busstilbud å korrespondere med.

De elevene som tar vanlige, grønne rutebusser må altså ordne skyss selv viss busstreiken ikke blir avblåst før mandag morgen.

Det er Vy som er operatør for bussene på Jæren, på vegne av Kolumbus.

Derfor streiker de

De fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet tok de organiserte bussjåførene i Oslo og Viken ut i streik søndag 20. september etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram.

Fra og med lørdag er det kun to fylker som vil være helt uberørt av bussjåførenes streik. Da begynner nemlig streiken for alle sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark, samt store deler av Agder, Møre og Romsdal og Nordland. Til sammen vil 8.300 bussjåfører være i streik.

Bakgrunnen for streiken er at bussjåførene mener lønnsforskjellene mellom deres yrkesgruppe og industrien har økt de siste årene. I tillegg legger Fagforbundets leder Jørn Eggum stor vekt på arbeidstidene til sjåførene, som ofte jobber såkalte delte skift. Det betyr at man har fri uten lønn midt på dagen, noe som Fagforbundet mener gir opptil 70 timers arbeidsuker.