(Sandnesposten)

Den forfalne hytta i Osliveien

En rød hytte fra 1937 sto ensom og forlatt inne i skogen ved Bråsteinvatnet. Eieren bodde utenlands og hadde ikke anledning til å få vedlikeholdt stedet på mange år.

Inni og utenfor hytta var det svært ramponert. Vindusruter var knust og det lå mye gammelt søppel overalt. Mange turgåere undret seg over dette.

Likevel hadde tomta og stedet et stort potensiale. Når den til slutt ble lagt ut for salg var det mange som meldte sin interesse. Blant dem var Håkon Austad (44), som hadde ønsket seg hytta i flere år.

BRÅSTEINVATNET: Budet på 1.340.000 kroner var det som skulle til for at Camilla Hove (38) og Håkon Austad (44) kunne sikre seg hytta han hadde sett på i mange år.

Osliveien 50 er adressen til den mye omtalte hytta som lenge sto til forfall. I september fortalte Sandnesposten at den var solgt, men kjøperen ville være anonym, fordi hyttekjøpet skulle være en overraskelse til barna.

Ny eier har planene klare: – Jeg har sett på denne hytta i flere år

Nå har det gått et halvt år siden Håkon fikk tilslag på budet som var noe høyere enn han hadde tenkt.

– Det var på grunn av tomta vi kjøpte dette stedet. Ikke på grunn av hytta, ler Camilla Hove.

Hun ser mot den svært ødelagte hytta og mimrer tilbake til da kjæresten Håkon fortalte om den.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Camilla og Håkon møttes gjennom venner og de ble sammen bare noen måneder før de gjorde hyttekjøp sammen.

– Vi er litt impulsive begge to, innrømmer hun.

Det var ikke vanskelig å få henne med på drømmene om å eie en fritidstomt i sin egen hjemby.

Gartneri og anleggsgartner

Paret er allerede i gang med å rydde opp på tomta som strekker seg over rundt 2,2 mål. Eiendommen har en strandlinje ned mot Bråsteinvatnet, og store deler av den er relativt flat mark.

– Vi har fått ned over 100 trær her, forteller Håkon.

Selv jobber han som anleggsgartner i Stangeland maskin. Han har bakgrunn som proff syklist og er generelt glad i å være ute. Opprinnelig kommer han fra Lier, men bor nå i Sandnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det ligger en enorm jobb foran oss her, men vi er i gang med første steg av oppryddingen. Noen arborister har vært med å fjerne trærne og nå har vi nok ved, smiler han.

Camilla er storfornøyd med den nye boltreplassen. Det kribler i gartnerfingrene etter å lage et ferieparadis for små og store i familien.

– Jeg har brukt opp all plassen i hagen min hjemme, så nå blir det veldig gøy å starte her. Jeg har planlagt det meste allerede og jeg vet hvordan både hagen og hytta skal se ut, sier hun med entusiasme.

Camilla Hove vokste opp på Ganddal med stor lidenskap for hage, planter, trær, blomster, busker, fugler og alt som hører til Hove plantesalg. I dag er hun daglig leder i familiebedriften.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

– Ja, jeg liker dette veldig godt. Jobben min opptar mye av tiden min og jeg har alltid vært med der, sier hun.

Camilla vil forvandle fritidstomta med grønn plen, flotte trær og busker, farger og et rikt planteliv slik hun mener det vil passe inn i reten av naturen rundt.

Hytte til mange

Inne i hytta er det fortsatt rotete, skittent og ikke mulig å oppholde seg for lenge.

– Vi har ryddet mye allerede. Det så mye verre ut, men det er mye som gjenstår. Først lurte vi på om vi skulle bevare noe av den gamle grunnmuren her, men vi ser at det beste vil være å fjerne alt og tenke helt nytt.

De får lov til å bygge en hytte med grunnflate på 90 kvadratmeter.

– Det blir nok ekstra takhøyde og hems. Vi ser for oss at det blir tre soverom her og kanskje to avdelinger i hytta, forteller Camilla.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det blir godt å få et sted vi kan være gjennom hele året, og med god plass til alle barna, sier de enstemmig.

Camilla har vinterhytte i Sirdal som også er i bruk, men hytta i hjembyen vil naturlig nok være enda flittigere i besøkt.

Drømmested

Sammen skal Camilla og Håkon skape et fristed for seg selv og hele familien. Tomta ligger i et turområde med store og små stier i nærheten.

– Jeg har alltid drømt om naturtomt, smiler Camilla.

Hun planlegger en bekk som renner bak hytta, en frukthage og mange ulike vekster.

De bor bare en kort kjøretur unna og vil derfor ha god anledning til å følge med. Her blir det alt annet enn forfall fremover.

– Vi setter opp kamera her, slik at vi også kan følge med når vi ikke er her, forteller Håkon.

Nå er det i første omgang uteområdet som skal jobbes med. Her må det ny drenering til og veien ned til hytta trenger oppgradering.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Det er ikke lagt inn strøm og vann til hytta, så der gjenstår det også en god del jobb, forteller Håkon.

Alt ligger til rette for gode løsninger og paret håper på å få koble seg på både med strøm og vann, men ikke kloakk da det blir for omfattende.

– For meg som jobber så mye i høysesongen som akkurat har begynt vil det være veldig fint å kunne komme til dette fristedet. Jeg ser for meg bading, turmuligheter, is på vannet og stor plass til besøk i hagen, smiler Camilla.

Minimalisme

I dag er trehytta rød, men det vil den ikke fortsette å være.

– Hytta blir nok sort, for det syns jeg passer veldig godt, forteller Camilla.

Den nye hytta vil også bli oppført i tre, men det blir ikke blondegardiner i vinduet slik det er nå.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

– Stilen vår er enkel, ren og minimalistisk uten så mye dill. Fargerikt blir det i hagen, men ikke inne i hytta. Vi får en hytte som er ganske minimalistisk i stilen, forteller Camilla.

– Camilla har tegnet skissene og tar de videre med en arkitekt, sier Håkon.

Store vindusflater mot vannet vil være noe de begge prioriterer høyt.

– Det er noe av det unike her å ha den frie utsikten, så fasaden mot vannet blir med store vinduer, forteller Håkon.

Camilla har ikke helt landet på hvordan, men hun vet at hun ønsker hytta inndelt i to avdelinger.

– Kanskje blir det vårt soverom i den ene enden og barnas i andre, eller en egen soveromsfløy. Dette har jeg ikke bestemt meg helt for ennå, smiler hun.

Det som er sikkert er at det blir peis eller vedovn i hytta. Alle trærne som tidligere sto utenfor hytta er nå blitt til ved.

(Artikkelen fortsetter under bildene)

Ryddearbeidet vil fortsette i lang tid før planering og drenering står på programmet.

– Vi vil lage hagen litt mer personlig, slik at det kommer mer tydelig frem hva som hører til her, også når folk går tur forbi, sier Camilla og avslutter;

– Vi har ikke noe hastverk med å få det ferdig her og det er vanskelig å si når det vil være klart.