Coronaviruset påvist i Norge

Folkehelseinstituttet opplyste på en pressekonferanse onsdag at en kvinne i Norge har fått påvist viruset.

DEL

(Nettavisen) – En person har testet positivt på coronaviruset i Norge, sier avdelingsdirektør for smittevern og beredskap på Folkehelseinstituttet (FHI), Line Vold onsdag kveld.

Personen er en kvinne bosatt i Tromsø som har vært i Kina og ble testet etter å ha kommet hjem. Hun er nå i hjemmekarantene, men FHI vurderer smitterisikoen som svært lite sannsynlig.

Hun er frisk og viser ikke symptomer, sier FHI under pressekonferansen. Dagens prøve viste positivt resultat, mens en tidligere prøve var negativ. Analysemetoden er så sensitiv at selv døde virus kan slå ut.

Ut ifra et føre-var-prinsipp gjennomføres oppsporing av eventuelle kontakter med personen.

Kvinnen har vært i utbruddsområdet i Kina og kom hjem i helgen.

Befinner seg i Tromsø

NHI opplyser også at Tromsø kommune skal ha en pressekonferanse senere i kveld. Nordlys melder at personen som er smittet bor der.

Det bekrefter kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen på denne pressekonferansen.

– Personen som har fått bekreftet et svakt positivt resultat befinner seg i Tromsø, opplyser hun.

Smittevernoverlegen har vært i kontakt med kvinnen på daglig basis.

– Personen har vært frisk siden den kom hjem, og har også vært det i en periode før dette også, forteller Kristoffersen.

– Vedkommende er ved godt mot, forteller Kristoffersen som nylig var i kontakt med kvinnen.

– Det er selvfølgelig utfordrende å være i karantene, legger hun til.

Positiv prøve tatt i Oslo

Helsemyndighetene går ikke ut med hvilke flyvninger personen har vært på, men sier at andre personer på de samme flyvningene eventuelt vil bli kontaktet direkte hvis de kan være berørt, og at dette da vil skje i regi av FHI.

Hun understreker at det er lite sannsynlig at kvinnen har vært smitteførende i den tiden hun har vært i Norge.

– Det er rutiner for personer som kommer fra områder med stor smittespredning skal testes når det kommer til landet. Det var i forbindelse med det at det ble oppdaget, sier Kristoffersen.

Den positive prøven ble tatt før kvinnen kom til Tromsø, da hun var i Oslo.

Covid-19-viruset har den siste tiden spredt seg til mange europeiske land, og FHI kartlegger fortløpende områdene som er affisert på sine nettsider.

– Har man vært i disse områdene og utvikler symptomer i løpet av 14 dager, så skal man ringe legen for å få en vurdering og eventuelt testes. Og når man har blitt testes så skal man isoleres til et prøvesvar foreligger, sier overlege Siri Helene Hauge i FHI til NTB.

– Dersom prøven er positiv, vil man da få karantene, enten hjemme eller i isolasjon på sykehus, sier Hauge.

FHI følger opp Tromsø

FHI gir råd og bistår kommunen med videre oppfølging.

– Folkehelseinstituttet har forberedt seg for å håndtere norske tilfeller av nytt coronavirus. Vi har robuste smittevernrutiner på plass, sier Vold.

Blant tiltakene for å håndtere utbrudd av coronavirusinfeksjon er medisinsk oppfølging av pasienter, isolering av syke og oppfølging av mennesker de syke har vært i kontakt med.

Tidligere onsdag ble det klart at en norsk student ble smittet av coronaviruset i Italia. Vedkommende har milde symptomer. Personen er bosatt i Italia, og følges opp av italiensk helsevesen.

Covid-19-viruset har de siste dagene spredt seg til flere europeiske land, men fram til onsdag er det ikke blitt påvist tilfeller i Norge.

Artikkeltags