Regjeringen har bevilget rundt en halv milliard kroner til en kommunal kompensasjonsordning i forbindelse med krisen som deler av næringslivet opplever i forbindelse med de pågående smitteverntiltakene. Kommunene på Jæren har fått nærmere 4,8 millioner kroner av den halve milliarden.

I utgangspunktet kan alle søke om støtte. Men:

– Denne gangen spisser vi det mer mot de bransjene som er hardest rammet etter de siste tiltakene, sier næringssjefen i Klepp, John-Erik Rørheim.

Mange vil fort tenke på uteliv og kultur, men dette er ikke de eneste sektorene som har slitt med tiltakene som ble innført før jul.

– Det har òg vært forbud mot gruppetreninger, for eksempel, minner Rørheim om.

– Etterspurt

Mons Skrettingland, som har tilsvarende jobb i Hå kommune, sier han allerede har fått tre-fire henvendelser med spørsmål om når det eventuelt kommer støtteordninger. Det samme har Rørheim.

– Det viser at behovet er reelt, sier de.

Inntrykket er at det begynner å røyne på, for eksempel i restaurantbransjen, hvor mange mistet inntekter i den viktige julebordsesongen. Rørheim sier at mange nå er opptatt av å ikke miste kompetanse.

– Det er mange som, når de må gå til permitteringer, er redde for at folk ikke skal komme tilbake. Som arbeidstaker er det jo et spørsmål om hvor lenge en orker usikkerheten som ligger i det å være permittert, sier han.

Skrettingland sier at de kommer til å kreve mer dokumentasjon enn de har gjort ved tidligere anledninger.

– Vil treffe der behovet er størst

Kommunene på Jæren har til sammen fått over 4,8 millioner kroner som skal deles ut til næringsliv som har blitt spesielt sterkt rammet av smitteverntiltakene.

Hå fikk rett over en million kroner, mens Klepp fikk 1,2 millioner kroner og Time fikk 1,6 millioner kroner. Time, som har veldig mange aktører innen utelivet, har også fått én million kroner til samme formål i desember.

– Vi er glade for at vi har fått midler som vi kan fordele til lokale bedrifter. Mange har hatt et betydelig tap som følge av smitteverntiltakene, og vi håper denne nye runden med støtte vil bidra positivt for disse virksomhetene, sier Odd Ivar Nese, som er fagleder for innbyggerservice og kommunikasjon i Time kommune, i en kommentar til Jærbladet.

– Tror dere dette monner, da?

– Det er klart det gjør det. men det er en støtte. Det er ingen som vil kunne bli fullt ut kompensert, sier Rørheim.

– Det er nettopp derfor vi spisser det. Vi har begrenset med midler. Da vil vi treffe der behovet er størst, sier Skrettingland.

Søknadsfristen er 7. februar. Det er formannskapet i de ulike kommunen som til slutt vedtar hvem som skal få hvor mye støtte. Så snart den avgjørelsen er tatt, tar det ikke mange dagene før pengene er inne på konto.

– Da er det bare å trykke på knappen, sier Rørheim.