- Vi skal utvikle robotceller for nedskjæring av gris. Det unike med konseptet er at det tradisjonelt sett stykkes fra innsiden og ut, men i «RoBUTCHER» stykkes det fra utsiden og inn ved hjelp av robot, forteller prosjektleder, Oddgeir Auklend i RobotNorge AS.
Dette skal erstatte arbeidet som i dag utføres manuelt av slaktere i slakteri. RoBUTCHER er navnet på selve prosjektet.
For å kunne utvikle roboten, har RobotNorge AS blitt tildelt rundt 800.000 Euro for utvikling, integrasjon og deltakelse i EU-prosjektet «Horizon 2020». Disse midlene er det ikke hvem som helst som får.
- Det krever en god søknad. Vi er rundt ti prosjektdeltakere og det skal fremme samarbeid, innovasjon og bærekraft mellom firma på tvers av landegrenser, sier Auklend.

Q-Meieriene solgte for 1,85 milliarder i 2019 – nå skal nytt meieri i Klepp bidra til ytterligere vekst
Interesse utenfor landegrensene
Prosjektet har en tidsramme på tre år. Auklend håper at de kan kunne levere et ferdig produkt til industrien i løpet av de neste fem-seks årene.
- Dette kan kunne selges over hele verden. Vi har partnere i RoBUTCHER, som har vært på kjøttmesser i Atlanta i USA. Der er det brukere som har vist interesse for det vi er på vei til å utvikle.
- Risikerer dere å ikke komme i mål med dette?
- Det er en risiko at når vi avslutter i 2022, så ser vi at dette kan være for komplisert, men vi har troen på dette.
Rundt halve arbeidsdagen til Auklend er knyttet til prosjektet, og arbeidet begynte i januar.
- Vi syns det er veldig gøy å være med på et slikt prosjekt og å kunne utvikle noe nytt. Dette kan åpne for kontakter innenfor en industri som har stort behov for automatisering. Robotisering er ikke så utbredt i Norge i forhold til Europa, derfor er det nå et helt nytt marked som kan åpne seg opp for oss.

Klepp-bedrift inngår storkontrakt med Q-Meieriene
Ser muligheter etter korona
RobotNorge AS ser med andre ord positivt på fremtiden. Selskapet har også fått kjenne på konsekvensene av korona, delvis gjennom permitteringer. Samtidig tror de at kundene vil se at behovet for automatisering vil være enda større under slike kriser.
- Det var for eksempel en kunde som fortalte at robotisering ikke kom til å bli mindre aktuelt etter korona, sier markedsføringsleder Cecilie Refsnes Milenkovic, og legger til:
- Kommer det en ny situasjon som koronaviruset, vil de som har automatiser produksjonen sin være enda mer konkurransedyktige.