– Denne dagen har vi ventet på, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han innledet regjeringens pressekonferanse om koornasituasjonen lørdag klokken 10.

Foruten statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), var også helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg til stede på pressekonferansen.

Fjerner meteren

– Avstand mellom oss er ikke lenger nødvendig. Meteren blir borte, vi fjerner det generelle rådet om å holde avstand, sa Støre.

– Meteren har hindret oss i å leve normalt med andre mennesker. Og ikke minst vært vanskelig for de som lever av å samles, enten det er på bar, konferanse eller andre steder. Nå kan vi omgås som før i utelivet, på kulturarrangementer og andre sosiale tilstelninger. Og på vei til og fra jobben, på bussen, toget og ferjer, la han til.

At meteren fjernes betyr at blant annet serveringssteder og arrangører av offentlige arrangementer igjen kan drive som normalt.

Ikke påbud om isolasjon for voksne

Det vil ikke lenger være påbudt å isolere seg dersom man blir koronasmittet. Regelen har vært at man må isolere seg i fire dager ved påvist koronasmitte, men dette blir nå endret til en anbefaling.

Dette gjelder ikke for barnehagebarn og skoleelever til og med videregående trinn. Det ble klart på regjeringens pressekonferanse om koronatiltakene lørdag.

– Barnehagebarn og skoleelever bør være hjemme så lenge de er syke og kan gå tilbake til barnehage og skole 24 timer etter de har testet seg, sier statsminister Jonas Gahr Støre under pressekonferansen.

Barn og skoleelever trenger heller ikke å teste seg dersom de får luftveissymptomer.

Voksne anbefales imidlertid fremdeles å teste seg ved symptomer.

Slutt på munnbind og trafikklys

Munnbindpåbudet vil nå ikke lenger være gjeldende på for eksempel offentlig transport, i butikker eller på serveringssteder.

Selv om munnbind ikke lenger vil være påbudt, anbefales bruk av munnbind i nærkontakt med personer i risikogrupper dersom man har forkjølelses/luftveissymptomer. Personer i risikogrupper og uvaksinerte anbefales også å bruke munnbind ute blant folk i perioder med mye smitte, dersom det er vanskelig å holde avstand til andre.

Trafikklysmodellen i skoler og barnehager avlyses.

Elever og ansatte går dermed tilbake til en mer normal skole- og barnehagehverdag. Barnehagebarn og skoleelever trenger heller ikke lenger å teste seg med mindre de har symptomer. Kommuner har fortsatt anledning til å ta trafikklysmodellen i bruk hvis de mener det er nødvendig.

Smittede kan ledsage ved fødsel og besøke alvorlig syke

Personer som er smittet med covid-19 kan være ledsager ved fødsel og besøke alvorlig syke pårørende som er innlagt. Besøk må kunne gjennomføres på en smittevernfaglig forsvarlig måte og avtales med avdelingen.

–Det er viktig å ha sine nærmeste rundt seg i spesielle situasjoner som fødsel, eller alvorlig sykdom. Derfor legger vi til rette for at partner som har fått påvist covid-19, kan være med under fødsel, og for at pårørende kan besøke alvorlig syke og døende selv om de er smittet. Dette gjelder også i de tilfellene der pasienten har fått påvist covid-19, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Faglige råd

I det faglige grunnlaget Helsedirektoratet og FHI har overlevert regjeringen, anbefaler de å gå over til en normal hverdag.

– Med den kunnskapen vi har nå, og slik situasjonen nå ser ut, så mener vi at samfunnet kan gå tilbake til normal hverdag uten særlige smitteverntiltak mot covid-19, uten at det vil gi betydelig økt sykdomsbyrde fra covid-19, står det i det faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet og FHI.

FHI regner med at smitten vil øke i noen uker til, før bølgen snur og når et lavt nivå i slutten av mars. Å bremse smitten vil kreve svært sterke tiltak over tid, noe som vil forlenge epidemien. Ifølge FHI er det ingen klare fordeler ved å gjøre dette.

Helsedirektoratet mener flere av tiltakene vi har i dag, som isolasjon ved smitte, meteren og bruk av munnbind, kan ivaretas gjennom råd og anbefalinger.

Helsemyndighetene anbefaler også symptombasert testing i to til tre uker, med anbefaling om å holde seg hjemme ved positiv test, før en overgang til testing på klinisk indikasjon.