Gå til sidens hovedinnhold

Denne gjengen kan ha laget årets øl: – Det er matvarebransjens Oscar

Rygr kan vinne pris med øl som deler navn med en lokal fotballkonge, mens kjøttprodusenten Nyyyt fra Jæren får en ny sjanse i finalen av Det Norske Måltid.

For abonnentar

39 finalister i Det Norske Måltid sesong 14 er kåret: Norges 39 beste mat- og drikkeprodukter er klare for den store finalen.

Rogaland har elleve finalister i finalen. Av de er to fra Jæren.

− Det er mye lidenskap og håndverk som ligger bak de deltakende produktene. Når produsenter kjører halve landet for å få produktet sitt personlig overlevert til mottaket på Britannia Hotel, så viser det hvor mye konkurransen betyr for den enkelte. De fagtunge juryene gjør sine grundige vurderinger med respekt for arbeidet som ligger bak, og det er gode faglige diskusjonene blant dommerne. Det har vært en krevende jobb, men vi er nå glade for å dele hvem som er de 39 verdige finalistene, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Braut-øl fra Klepp

Rygr Brygghus på Øksnevad i Klepp er nominert til årets øl, med sitt «Braut shake IPA».

– For oss er det den prisen i Norge som henger høyest. Det er matvarebransjens Oscar, sier en fornøyd og stolt daglig leder og medeier i Rygr brygghus, Sune Aabø Parker.

– Vi er det eneste ølet fra Rogaland som er i finalen, det synes vi er stas, sier Parker.

Finalistene til årets øl:

  • Banana Milkshake IPA – Mack Mikrobryggeri, Troms og Finnmark
  • Braut Shake IPA – RYGR brygghus, Rogaland
  • Havblikk lys og frisk – Kinn bryggeri, Vestland

Det er andre gang Rygr sender inn et produkt til vurdering i Det norske måltid. Sist kom de til delfinalen, men har altså nå gått hele veien til finalen.

– Det er et skritt opp. Det vi synes er ekstra stas, er at det er et øl som er laget med hundre prosent korn fra Jæren. Det er kornet til Sverre Grimstad på Laland som er brukt i ølet, så dette er ordentlig, jærsk øl, sier Parker.

Tidligere har Rogalands-bryggeriene Lervig og Berentsen vunnet prisen for årets øl.

– Jeg må si at det er fantastisk at Rogaland er et ølfylke, at det finnes aktører som dem, det skjerper alle til å levere nyskapinger og øl med skikkelige råvarer. For Rygr henger jærske råvarer høyt. Å sette Jæren på matkartet har vært et mål for oss siden vi startet. At vi nå er finalister til årets øl, er en anerkjennelse av det. Å være blant de tre beste ølene i Norge er i seg selv en seier for oss, sier Parker.

Ølet de er nominert for deler for øvrig deler av navnet sitt med Erling Braut Haaland, som til de grader har satt Jæren på fotballkartet.

– Det er et et godt, jærsk navn. Det er et sted på Klepp, som er i samme kommune som oss. Kornet vi har laget ølet på, kommer heller ikke langt vekke fra Braut, sier Parker.

Varhaug-gjeng finalist

Varhaugsbuene bak kjøttprodusenten Nyyyt er også i finalen, i kategorien årets kjøtt. Det er fjerde gang de er i finalen.

– Vi har vært i finalen hver gang vi har sendt inn noe til vurdering. Det er veldig kjekt, sier daglig leder, Jon Fredrik Ueland.

Finalistene til årets kjøtt:

  • Tørrmodnet Filetkam av økologisk frilandsgris – Nyyyt, Rogaland
  • Ytrefilet – TTmeat, Rogaland
  • Flat Iron Filet av kalv – Melleby Gård, Viken

– Vi har et veldig godt produkt. Jeg håper vi vinner, men det er vanskelig å vite hva dommerne ser etter og synes er nyvinnende. Jeg føler vi har et produkt som er bra nok, sier Ueland.

Han sier at produktet som er i finalen enkelt forklart er svinekotelett av mye høyere kvalitet.

– Svinekotelett er totalt ødelagt i butikken for å gjøre det billigst mulig. Vi henger filetkammen til modning i 30-40 dager. Den blir vanvittig mør og god.

Juryen trer sammen allerede 19. til 20. oktober for å kåre en vinner, som blir kunngjort under et tv-show fra Det norske måltid 3. februar.

– Det betyr at vi vil være finalist i nærmere et halvt år. Det er stas, sier Parker hos Rygr.

Han lover at hele bryggeriet kommer til å stille på finalemiddagen.

– Når det holdes her i nærheten kan vi ikke la være å stille, sier han.