Gå til sidens hovedinnhold

Det kan bli full stans i busstrafikken til helga, og hjemmeskole på videregående fra mandag

Den varslede opptrappingen av buss-streiken lørdag vil føre til full stopp for alle busser i Rogaland, inkludert skolebusser, melder Kolumbus.

Siden søndag har 3800 buss-sjåfører i Oslo og Akershus vært i streik, og Fellesforbundet, Fagforbundet, Norsk Jernbaneforbund og YTF har varslet opptrapping fra lørdag. Da blir ytterligere 4500 sjåfører over hele landet tatt ut i streik.

- Ikke mulig å opprettholde

I Rogaland finnes fire operatører som kjører ruter på oppdrag fra Kolumbus: Norgesbuss på Nord-Jæren, VY på Haugalandet og Jæren/Dalane, Tide i Ryfylke nord, og Boreal i Ryfylke sør.

– Alle operatørene har ansatte som kan bli tatt ut i streik, og det vil derfor ikke være mulig å opprettholde et fungerende rutetilbud dersom streiken trappes opp. Dette gjelder også skolerutene, melder Kolumbus i en pressemelding.

Fra og med lørdag 26. september vil all ordinær ruteproduksjon i Rogaland bli innstilt dersom de fire bussoperatørene som kjører for Kolumbus blir tatt ut i streik.

– Individuelt tilrettelagt skoleskyss kjøres som normalt, og Kolumbus er i god dialog med de skolene dette gjelder, heter det videre i meldingen.

Digital undervisning

Rogaland fylkeskommune melder på sine nettsider at en buss-streik kommer til å ramme undervisningen ved de videregående skolene. Årsaken er at det blir vanskelig for elever og medarbeidere å komme seg til skolen.

– Undervisningen ved de fylkeskommunale videregående skolene blir som hovedregel digital. Elever får undervisning digitalt hjemme. Det blir ikke ordinær undervisning på skolen, skriver fylkeskommunen.

– Elever som ønsker, kan komme og følge den digitale undervisningen i lokaler på skolen. Husk at du må følge gjeldende smittevernregler. Medarbeidere kan undervise digitalt fra hjemmekontor. De som har behov/ønsker kan bruke egne arbeidsrom på skolen, heter det videre.

Elever som har praktiske fag med verkstedundervisning og annen praktisk opplæring må følge egne beskjeder fra skolen.

Elever med tilrettelagt opplæring får opplæringstilbud som normalt dersom de har tilbud om skyss eller klarer å møte på skolen.

– Fravær fra undervisningen blir registrert, men kommer ikke på vitnemålet. Vi ber alle skoleelever om å holde seg oppdatert på situasjonen ved å følge med på nettsiden til Kolumbus, www.kolumbus.no, i sosiale medier og skolens nettsider. Dersom det ikke blir streik, eller når streiken avsluttes, vil undervisningen gå som normalt, heter det videre på Rogaland fylkeskommunes nettside.

Den private videregående skolen Tryggheim på Nærbø melder på sine nettsider at de legger opp til undervisning som normalt, selv om det blir buss-streik.