«Springe naken gjennom Bryne sentrum», «Ha frivillig sex med sju personer på en uke», «Sladre på en mindreårig på utested».

Brynerussens russeknuter er offentliggjort. Som ved tidligere år, er det enkelte knuter som skiller seg mer ut enn andre, både på godt og vondt.

Den offisielle russedåpen er fredag kveld, og da kan russen gå løs på de totalt 50 russeknutene.

I forbindelse med russefeiringen har Jærbladet tatt en prat med både rektor ved Bryne vgs, Ingunn Folgerø, og politiet ved Asgeir Jakobsen.

Samtlige russeknuter følger lengre ned i saken.

Politiet skal legge til rette for en trygg russetid

Det er på forhånd meldt inn at mellom 200 og 250 russ fra Bryne vgs vil samle seg ved Aarbakke, hvor russedåpen går av stabelen.

Der kommer også politiet til å være.

– I helga har vi planlagt flere oppdrag, og vi vil være til stede ved alle dåpene. Vi ønsker først og fremst dialog med russen, og vi vil legge til rette for at de skal få en trygg russetid. Hvis politiet får informasjon om gjentatte utfordringer med en bil/buss, eller en gruppering, så tar politiet kontakt med dem for å opprette dialog, og forebygge fremtidige hendelser, sier Jakobsen.

Han legger til at politiet jobber kunnskapsbasert, og at de gjennom høsten, og året for øvrig, har vært i en rekke møter med russ, foreldre og skole for å skape et best mulig samarbeid.

– Politiet er veldig opptatt av inkludering. Alle skal få være med, og ingen skal bli utelatt, sier Jakobsen.

Russedåp

  • Russedåp er en form for åpningsseremoni for russetiden. Dato for russedåpen bestemmes av russestyre på hver enkelt skole. Det er ikke et krav om å delta på russedåp for å kunne være russ. Russedåp er mest vanlig for distriktruss.
  • Det er ulik tradisjon fra skole til skole, men vanligvis foregår det slik: Du skal drikke en enhet (alkohol eller alkohol-fri) på under 10 sekunder. Klarer du ikke det må du helle resten av drikken over deg selv.

Vil ikke være festbrems

Det samme er rektor ved Bryne vgs, Ingunn Folgerø, opptatt av.

– Det er veldig viktig for meg at alle elevene/russene skal ha det trygt og godt, og at de samtidig ikke skal oppleve press til å utføre handlinger som de vil angre på etterpå.

Og her kommer vi inn på russeknutene. For selv om det er en rekke «uskyldige» russeknuter, er det flere knuter som rektoren mener går over grensa, deriblant:

  • Læreren: Gi en 50-lapp til en lærer og si takk for i går.
  • Skoledoen: Ha sex med en medruss på skoledoen i skoletiden.
  • Sminkedukke: Fjerne sminken til 04/05.

– En skal kunne gå på skolen, uten å risikere at noen går til fysisk angrep for å vaske av sminken til folk.

Hun har gitt sine innspill til russen angående russeknutene. Mye mer enn det kan hun ikke gjøre:

– Jeg som rektor har ingen myndighet over russetiden - det hører fritiden til. Samtidig bryr vi oss om dem, og det er viktig at elevene skal ha det trygt. Derfor gjør vi det vi kan for at tiden på skolen skal være preget av respekt overfor hverandre.

– Russen har mange fine knuter også, legger hun til.

Hun sier videre at kommunikasjonen med russen har vært god:

– Jeg setter veldig pris på Brynerussen, og de har tatt imot mange av innspillene vi har kommet med. De har for eksempel fjernet terrorlistene.

– Det er ikke for å være festbrems vi gjør dette.

Saken fortsetter under!


Tenk over egne grenser på forhånd

Hun er tydelig på at russen skal få være russ, og at det er lov å gjøre feil. Samtidig er hun bekymret for konsekvensene enkelte handlinger kan ha på sikt.

– Jeg vil også at de skal ha en fin tid etter russetiden. Vi har erfaring med at enkeltelever har gått lenger enn de ønsket, og det unner vi ingen.

Hun trekker blant annet fram press knyttet til sex.

– Det har blitt et større og større fokus på seksuelle aktiviteter blant russen, i forhold til tidligere år.

Hun er ikke den eneste som er opptatt av tydelige grenser knyttet til sex:

– Det er viktig med fokus på samtykke, og spesielt å se på hvilken tilstand folk er i hvis dette gis. Og selv om noe er knyttet til en russeknute, skal det ikke være et press til å gjennomføre det, sier Jakobsen.


Han ber videre russen tenke gjennom hvor de vil sette sine grenser, både til sex, men også til rusmidler.

– En bør gå gjennom holdningene sine til for eksempel narkotika på forhånd. Da slipper en å ta en avgjørelse på det midt i en russebuss hvor det er gruppepress og andre ting som spiller inn.

– Så er det også viktig at en har en kjøreplan når en er ute og ruller. Russen må passe på hverandre. Selv om de er over 18 år, er det greit å ha kontakt med foreldrene om enkle ting, som for eksempel henting.

Etter to år med restriksjoner, forventer politiet at det kan bli en del oppdrag i helga, samt fram til russetiden er over.

– De siste årene har vært preget av koronarestriksjoner. I tillegg er det ikke eksamen i år, så vi forventer at denne russetiden kan by på merarbeid for politiet, men så håper vi at kunnskapsbasert arbeid, samt koordinert innsats skal kunne forebygge mye, sier Jakobsen før han avslutter:

– Publikum kan ta kontakt med oss via telefon på 02800 og gjennom nettpatruljen Sør-vest på Messenger, hvis en for eksempel opplever støy og plager. Vi er avhengig av informasjon.