Dette skjer på Jæren på 17. mai – se sendingen på jbl.no

KLART FOR NASJONALDAG: Selv om 17. mai-feiringen vil bære preg av den pågående koronasituasjonen, er det likevel lagt opp til mange kreative og gøyale løsninger på på Jæren.

KLART FOR NASJONALDAG: Selv om 17. mai-feiringen vil bære preg av den pågående koronasituasjonen, er det likevel lagt opp til mange kreative og gøyale løsninger på på Jæren. Foto:

Koronaviruset setter klare begrensninger for den tradisjonelle feiringen på Jæren, men takket være improviserte løsninger, blir det likevel fart og moro på nasjonaldagen, og vi i Jærbladet inviterer til heldigital 17. mai-sending.

DEL

Mange har latt seg bekymre av hvorvidt årets 17. mai-feiring i det hele tatt kunne la seg arrangere. Litt etter litt har imidlertid smitteutviklingen gått i riktig retning, og bare noen små dager før den store dagen, kan man konstatere at flere inviterer til sprudlende, smarte, og kreative 17. mai-programmer.

Innholdet i disse varierer i både stor og liten grad fra kommune til kommune, men til felles har de en ståpåvilje i befolkningen, som åpenbart ønsker å markere dagen, til tross for den til tider prekære situasjonen landet har befunnet seg i.

Jærbladets 17. mai-sending

I denne spesielle situasjonen, ønsker vi i Jærbladet å være et samlingspunkt for Jæren og regionens innbyggere.

Som et tilbud til dere der ute ønsker vi å gi leserne våre en komplett direktesending fra nasjonaldagen, med innhold fra samtlige kommuner som krydder i sendingen. Vi går på med oppstart tidlig på dagen, og gir dere fortløpende reportasjer, direktesendinger og annet brukerinnsendt innhold.

Vi ønsker derfor å minne om at en kan sende inn både videoer, bilder og tips til oss ved å klikke seg inn på denne siden.

Klepp – kreative bil- og traktortog

I den nordligste kommunen på Jæren, Klepp, har kommunen lagt opp til et effektivt 17. mai-program. Det hele sparkes i gang ved at ordfører Sigmund Rolfsen holder sin hovedtale for dagen, før 17. mai-biltoget, som skal innom minst 20 steder i kommunen ruller av gårde fra Vik.

Kommunen oppgir også Sem Sikvelands traktortog fra Verdalen til Varhaug, som ett av punktene i programmet. Toget skal innom en rekke steder på sin ferd, deriblant Kleppe sentrum og Bryne, før det lander i Hå kommune, og Varhaug.

Kommunens program avsluttes ved fellessang av «Ja, vi elsker», synkronisert med NRKs initiativ på landsbasis.

Time – musikk i gatene og videoinnhold

I Time startes dagen med musikk i gatene, etterfulgt av flaggheising og to separate kransnedlegginger. Kommunen setter også sammen et digitalt tilbud, hvor innbyggerne vil få servert innslag som blant annet elever på 7. trinnet ved Rosseland skule har stått for, en digital gudstjeneste, og ordfører, Reinert Kvernelands 17. mai-tale.

Også i Time oppfordres det til å bli med på fellessang av «Ja, vi elsker», som forhåpentligvis så mange som mulig vil bli med å stemme i på landsbasis.

Det vil også bli en livesending fra Bryne misjonskirke for å runde av dagen når klokken nærmer seg 17:30.

Hå – Biltog fra sør til nord og egen 17. mai-sending

I Hå starter dagen med flaggheising, før det blir kransnedlegging på minnestøtter ved Varhaug kirke.

Kort tid senere er det duket for 17. mai-biltog med oppstart og oppstilling ved Sirevåg kai, helt sør i kommunen. Toget skal innom flere av kommunens tettsteder, deriblant Ogna, Brusand, Vigrestad, Varhaug, før det hele avsluttes på Nærbø.

Kommunen inviterer også til en heldigital 17. mai-sending på sine nettsider, hvor det blant annet vil være musikalske innslag, helsinger fra skoleelever, samt ordførernes tale.

Midt på dagen legges det opp til kransnedlegging på minnestøtter ved Nærbø gamle kyrkje, før dagen rundes av i kommune-regi, ved at samtlige oppfordres til å bli med på fellessang av «Ja, vi elsker».

Flere kretser tilbyr egne direktesendinger

Flere organisasjoner, grupperinger og kretser organiserer i år egne 17. mai-program utover det kommunene legger opp til.

I Klepp vil man på Orstad, Tu og Bore, samt på Facebook-siden «17. mai 2020 Kleppe», kunne ta inn vaskeekte 17. mai-stemning via både YouTube og Facebook, både i form av direktesendinger, men også gjennom videoopptak som legges ut fortløpende gjennom dagen.

I Time gjelder det samme for kretsene på Frøyland og på Hognestad, som begge tilbyr 17. mai-underholdning på sine Facebook-sider.

I Hå er det derimot kommunen som samler initiativene i sin egen 17. mai-sending, og her understrekes det at en går skikkelig i bredden for å fange feststemningen hos innbyggerne.

Artikkeltags