– Russetiden er felles for hele Norge, ikke bare Rogaland. Skal vi flytte russetiden, så bør hele Norge bli enige om å gjøre et felles trekk. Selv om det er litt ulike tidspunkt for når vi har pleid å starte, så har det alltid sluttet 17. mai. Jeg er litt for å holde den tradisjonen i live, og gjennomføre russetiden på samme måte som tidligere, sier russepresident ved Bryne vgs, David Gismervik.

Også russepresidenten ved Øksnevad vgs, Rikke Budsberg, ønsker en stor finale på russefeiringen 17. mai.

– Jeg tror det er veldig mange fordeler med å flytte feiringen, for da slipper du all festingen midt oppi eksamenstiden som sikkert er forstyrrende for mange. Samtidig kan du da holde på i lengre tid, siden du har sommerferien foran deg. Likevel, det har alltid blitt avsluttet 17. mai, og det er en tradisjon som er kjekk å beholde. Personlig syns jeg det hadde vært kjekkest å avslutte feiringen da, for det er en stor dag for hele landet, og da får vi også en større markering, enn hvis vi hadde valgt å utsette, sier Rikke Budsberg.

Russepresident ved Tryggheim vgs, Lars Ramsli Søyland, synes det er en spennende tanke å flytte russetiden.

– Fordi vi trenger litt forutsigbarhet, og det er det ikke så veldig mye av med koronarestriksjoner og eksamen. Men så er det jo et spørsmål om dette hadde praktisk latt seg gjennomføre, sier han.

I fjor varte russetiden til langt ut i juni. Det har ikke russepresidentene på Jæren tro på at blir en realitet i år.

– De andre kullene har ikke hatt et ønske om å flytte russetiden - de har gjort det fordi de har vært nødt til det med tanke på korona. Jeg har snakket med de andre russepresidentene i Rogaland. Må vi flytte på russetiden, så må vi gjøre det, men hvis vi kan gjennomføre det på en normal måte, så ønsker vi å beholde tradisjonen, sier Gismervik.

Planen er å starte russetiden 1. april, forteller han. Skulle russetiden utsettes, håper Gismervik det blir enighet om dette i god tid på forhånd.

– Det beste er uansett å finne ut av dette så fort som mulig med tanke på planleggingen. Blir vi enige om å flytte russetiden kun noen uker før den starter, blir det vanskeligere å gjennomføre det på en skikkelig måte.

Det er ikke Lars Ramsli Søyland på Tryggheim uenig i:

– En ting er å flytte på helt vanlige arrangement, men det er ikke lett hvis en skal måtte flytte på de store, nasjonale arrangementene.

Han legger til at det er en noe usikker stemning blant russen om hvordan hele feiringen kommer til å bli på grunn av dagens koronasituasjon:

– Det var stor optimisme da vi begynte på tredjeåret, men så kom restriksjonene. Nå er det usikkerhet rundt alt og litt spent stemning, sier Ramsli Søyland.

Rikke Budsberg på Øksnevad forteller at det er variert hva russen tenker om å flytte feiringen.

– Vi spurte litt rundt tidligere i dag. Enkelte vil ha det slik som det alltid har vært, mens andre ønsker å holde det gående lengst mulig.