Gå til sidens hovedinnhold

Dommen er klar – dødsstraff for Marens drapsmenn

Artikkelen er over 2 år gammel

De marokkanske mennene som drepte Maren Ueland og Louisa Vesterager Jespersen er dømt til døden.

Mandag 17. desember 2018 ble Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko. Torsdag falt dommen mot 24 menn som har vært tiltalt i saken.

Fire marokkanske menn er funnet skyldige i å ha utført eller medvirket til drapene, mens en mann er dømt for å ha trent dem opp. I tillegg er 19 menn dømt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorhandling og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

En journalist som er til stede i rettssalen for VG melder at de fire hovedtiltalte ba Allah om tilgivelse. Disse fire har tidligere tilstått.

De tre mennene som utførte dobbeltdrapet er dømt til døden. Fjerdemann er dømt til livstid i fengsel for medvirkning.

Resten av de tiltalte har fått fengselsdommer på mellom 5 og 30 år.

20 nekter skyld

Den 25 år gamle sveitsisk-spanske mannen som angivelig skal ha trent opp drapsmennene nektet straffskyld. Han ble dømt til 20 års fengsel. Ifølge VG ba han dommeren frikjenne ham. De 19 andre tiltalte, som i hovedsak var tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorgruppe, nektet også skyld.

I april ble en 33 år gammel sveitsisk-britisk mann dømt til ti års fengsel i forbindelse med drapene. Mannen ble dømt for å være medlem i en terrororganisasjon, forsvart terror og for ikke å melde fra om en kriminell handling. Han er ikke dømt for å ha noe med drapene å gjøre direkte.

Opprettet stiftelse

Familien til Maren Ueland har bestemt seg for å opprette en stiftelse i Marens navn. De ønsker at Marokko forhindrer at noe lignende skjer igjen, og har krevd oppreisning av den marokkanske stat.

Dommerne har tilkjent familien et beløp tilsvarende to millioner marokkansk dirham, altså 1,8 millioner norske kroner, melder VG.

Bistandsadvokaten til familien til Maren har opplyst til norske medier at pengebeløpet skal gå til stiftelsen, som blant annet skal jobbe med forebygging av terror gjennom arbeid i fengsler og utdanning i Marokko.

Den marokkanske bistandsadvokaten Azeddine Kabbaj deltok i rettssaken torsdag på vegne av familien Ueland. Kabbaj er hyret inn av familiens norske bistandsadvokat, Ragnar Falck Paulsen.

Marokko har ikke henrettet noen siden 1993. Dommen fra Salé tingrett vil trolig bli anket av forsvarsadvokatene.