– Vi er veldig fornøyde med å få tredjeplass i en så stor konkurranse. Vi hadde aldri trodd at vi skulle komme så langt med krutongene våre, sier Oscar.

Vil inspirere andre

Elevene har siden høsten 2021 produsert og solgt krutonger med fire ulike smaker. Krutongene lages av gammelt brød som butikkene egentlig skal kaste.

– Selv om brødene ikke er helt ferske, betyr det ikke at de ikke er spiselige. Det er trist at det kastes så mye brød, sier Nikolai.

Brødene har de fått fra Bakehuset på Bryne.

– Vi håper at folk blir inspirert til å kaste mindre mat hjemme, og heller finne gode løsninger. Slik som vi har gjort, forteller Sander.

Sunnere matprodukter

I prosjektet "Spis mer av" ble elevbedriftene utfordret til å utvikle produkter som får oss til å spise mer av grov, grønn og bærekraftig mat.

Elevene måtte også kunne forklare hvilke bærekraftige vurderinger og tiltak de har gjort, i tillegg til å vektlegge nyskaping og kreativitet.

– Juryen er svært imponert over vinnerbedriftene. Vi håper disse kan være med å inspirere flere til å finne løsninger for mer bærekraftig mat, skriver juryen i begrunnelsen.

I juryen satt Elisabeth Skjegstad, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Trude H. Nordli, Sjømat Norge, Solveig Lygre, Baker- og Konditorbransjens Landsforening.