SANDNESPOSTEN: – Nå har vi holdt på med dette i to år. Det tar på, klart det. Jeg håper vi klarer å finne en løsning, forklarer Elin Bakke Ree.

I et rekkehus på Ålgård sitter hun ved et rundt spisebord og forteller om det som har vært to år med usikkerhet. I sofaen like bak henne sitter mannen Svein Grøttå Ree fra Klepp, som passer på at datterens turning på sofaputene går trygt for seg. De to skal, i løpet av de neste dagene, få beskjed om hvorvidt politikerne i Sandnes mener de må bruke millioner på å rette en feil de for relativt kort tid siden ikke visste eksisterte. En feil som ble begått flere år før de i det hele tatt ble født.

Byggetrøbbel

I 2016 kjøpte småbarnsfamilien en eiendom på øya Ådnøy like utenfor fastlandet på Lauvvik i Sandnes. På eiendommen sto det da en gammel hytte og en gammel brygge. Det streifet dem ikke at noe var galt.

– Stedet er egentlig helt perfekt. Kort avstand fra der vi bor, men likevel en helt annen verden. Det føles som et fristed, selv om det ikke er mer enn en kort kjøretur og noen minutter i båt unna, forklarer Svein Grøttå Ree.

Elin og Sveins hytte ligger i vika Litle Ådnøyvik, som kun er tilgjengelig via sjøveien. En brygge er derfor helt nødvendig. At de skal ha båtplass, ligger også i reguleringsplanen.

Etter at kjøpet av eiendommen var i boks, begynte arbeidet med å forbedre både hytte og brygge. Ny hytte er nå under arbeid. Brygga ble rustet opp med treverk, men skal ikke ha blitt større.

– Vi startet med å fikse på brygga. Da hadde betongkanten rast ut, og det var vanskelig å komme seg i land med båt. Fra gammelt av er det en fylling, som ble satt opp mellom 1973 og 1988. I fyllingen ble det støpt betong, trolig på slutten av 80-tallet. Vi kledde så dette med tre og forsterket det som var ødelagt. Vi søkte ikke om å kle brygga. Vi trodde ikke det var nødvendig, ettersom vi ikke gjorde noen endringer på størrelsen. I ettertid innser vi at vi burde gjort det, forklarer Elin.

Dette er likevel ikke sakens største konflikt. Først senere, drøye to år etter at paret først kjøpte hytta, kom sjokkbeskjeden fra kommunen. De som bygde brygga for nesten 35 år siden, hadde ikke gjort det etter boka.

– Vi søkte om å få bygge ny hytte, og den søknaden ble godkjent. Et par uker før vi var ferdige med brygga, fikk vi beskjed om at den fra gammelt av ikke er søkt om eller godkjent. Den er rett og slett større enn det som er tillatt. Vi fikk beskjed om at alt måtte tilbakeføres til opprinnelig stand, altså sånn det var 1968, eller søke om å beholde brygga, sier Svein.

Søknad på brygga ble avslått, og de har nå sendt inn klage på vedtaket og et revidert forslag for utformingen av brygga. Her blir tre-kledningen vesentlig mindre, med en bredde på maks to meter i en L-form.

Vi har ikke råd til å betale flere millioner for å rive alt. Dette er veldig omfattende arbeid. Da må brygga skjæres bort bit for bit, og fraktes bort som spesialavfall, forklarer de to, som har fått estimert en pris på godt over to millioner for denne jobben.

- Vi er villige til å gjøre hva som helst for at den gamle betong-brygga skal bli godkjent, slik at vi slipper å rive. Vi har allerede gjort endringene vi forslår, sier Elin.

– Vi trodde vi var enige med kommunen på nyåret, og fikk beskjed om at godkjenning var rett rundt hjørnet. Så endret det seg plutselig. Det har vært mye frem og tilbake, supplerer Svein.

Flere manglende søknader

Forslaget deres behandles nå av kommunen, og skal opp i Utvalg for by- og samfunnsutvikling på onsdag. Samme dag skal kommunen reise ut for å beskue konstruksjonen fra båt. På mandag hadde paret 30 minutter på seg til å presentere sine synspunkter for politikerne. Senere skal Statsforvalteren se på saken. De har så langt bare behandlet den opprinnelige brygga, uten endringene som nå er gjort.

– Vi tør ikke tenke på hva som vil skje dersom vi får avslag. Vi slipper ikke jubelen løs selv om det blir godkjent på onsdag. Det gjør vi først etter at Statsforvalteren har behandlet det.

Dersom politikerne finner at familien må rive bryggen, vil sannsynligvis ikke det lille hytteparadiset se likt ut på mange år. For dette gjelder flere. Kommunen har gått grundig til verks, og funnet at flere i Litle Ådnøyvik har brygger med uklart opphav. Samtidig er flere også godkjent, selv etter innstrammingene i 2008. Noen så sent som i 2011.

– De fleste der ute er ganske enige om at det beste ville vært å bevare det sånn som det har vært fra gammelt av.

Fellesbrygge

I sakspapirene kommer kommunen med to forslag til vedtak. Det ene godkjenner den omgjorte brygga. Det andre avslår søknaden, og anbefaler en felles brygge.

– Vi hadde vært enige i den argumentasjonen dersom det hadde vært et nytt hyttefelt som skulle blitt bygget ut en plass. Her har det vært som dette i 30 år, og det vil kreve lang tid og enorme ressurser å rive eksisterende brygger og bygge en felles. Uansett kan vi ikke rive vår brygge før det eksisterer et reelt alternativ. Da mister vi tilgangen til hytta, poengterer Svein Grøttå Ree.

Sandnesposten har vært i kontakt med Leif Aarthun Ims, direktør for Byutvikling og teknisk avdeling i Sandnes kommune. Han ønsker ikke å kommentere saken utover det som står i saksdokumentene.