I dag feirer vi den internasjonale kvinnedagen. I år kan vi møtes igjen og gå i tog, eller samles til forskjellige arrangementer. Ogna scene og Mellombels inviterer til feiring, og arrangørene av det store jordbruksmøte på Varhaug har valgt kvinnedagen som møtedag. Vi gjør regning med at landbruksminister Sandra Borch (Sp) bruker litt av sin tale til den internasjonale kvinnedagen, og ikke minst kvinners innsats i landbruket. Hun kan kanskje gi et lite spark til diverse innstillingskomiteer som ikke har funnet plass til kvinner i styrene i samvirkebedriftene, behøring omtalt av bonde Inger Lise Aarrestad Rettedal i bondebloggen på bondevennen.no hvor hun spør om vi fortsatt er i 1912.

I år er det krig i Europa på kvinnedagen, og 8.mars er en internasjonal dag for kvinners rettigheter. Idag må vi løfte blikket og se ut i verden. Årets paroler ble bestemt lenge før verden ble forandret den 24.februar. Da startet Russlands invasjon av nabolandet Ukraina og vi er øyenvitner til en rå og brutal krig, og den største flyktningestrømmen i Europa siden 2. verdenskrig skjer nå.

Derfor er årets kvinnedag her i Norge en dag for takknemlighet og respekt for at noen har gått foran. De som har kjempet for at vi har en velferdsstat og rettigheter som få andre har. Og ja, vi har fortsatt mye å jobbe for. Et eksempel er kampen for hele stillinger i helse- og omsorg, og at lønnsnivået i disse yrkene er høyt nok til at det er mulig å mulig å finansiere bolig og familie.

Vi har intervjuet jærkvinner i ulike aldersgrupper i forbindelse med kvinnedagen. Stoltheten, og gleden over å ha gitt liv, oppdratt barn som greier seg bra, ser ut til å øke med alderen. Det forstår vi godt, det er både en glede og en lettelse. Men tidligere ordfører i Klepp, Ane Mari Braut Nese, sier også: "- Min største kampsak når det gjelder kvinner er å utfordre kvinner til å ta det rommet som tilbys. Ta de muligheter du får. Begynn å tenke at dette kan gå godt. Jeg kan klare det!

Det var nettopp det Svitlana Haarr gjorde under Ukraina-markeringen på Bryne Torg lørdag. Hun er bosatt på Vigrestad, gift med en nordmann som har dratt med to busser til Polen for å hente flyktninger til Jæren. Hun representerte den ukrainske stemmen som arrangementet manglet. Men da programmet var over, ble publikum bedt om å bli igjen av Time-ordføreren. Da entret Svitlana Haarr scenen og fortalte sin historie, og behovet for hjelp framover. Takk for at du så at du hadde en mulighet til å fortelle din historie, og at du tok den, Svitlana.

I Time bor det 21 ukrainere, ifølge ordfører Andreas Vollsund. Antallet russere er omtrent det tredobbelte. Tallene for de øvrige jærkommunene vet vi ikke, men uansett må vi nå oppføre oss i møte med våre russiske innbyggere. Før helgen måtte gjenbruksbutikken «Hjelp til Russland» i Klepp ta ned skiltet i vinduet fordi de ikke vil provosere. Arbeidet deres går ut på å samle inn penger til fattige familier i Russland. Vi må greie å ha to tanker i hodet samtidig.

8. mars 2022 blir annerledes. I år feirer vi den internasjonale kvinnedagen, og vi tenker spesielt på kvinner i alle krigsrammede land.