Den norske Gullballen er Norges Fotballforbunds pris til årets beste norske fotballspillere på dame- og herresiden. Prisen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Haaland får prisen - som han vinner for tredje året på rad - etter et strålende fotballår. Jærbuen har scoret mål på bestilling etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i fjor sommer.

– Det er stort å vinne den i år også. Det viser at jeg gjør noe rett. Det er kjekt å få en slik utmerkelse, jeg setter stor pris på det og er veldig takknemlig, sier Haaland.

– Først og fremst må jeg takke fysioene som jobber med meg hver dag, spesielt de her i City. De legger ned ufattelig mange timer. Så er det trenerapparatet både på klubb- og landslag. Hele apparatet rundt City og landslaget. Så må jeg få takke familien, fortsetter han.

Trekker fram Dortmund-mål

Haaland nyter tilværelsen i engelsk fotball.

– Det er et kjør og sånn, selvfølgelig, men det var dette jeg ønsket da jeg var liten, og nå sitter jeg midt i det og storkoser meg. Jeg nyter hvert eneste minutt, sier Haaland.

På spørsmål om hva han husker best fra 2022, lyder svaret:

– Det ene målet mot Dortmund i Champions League var spesielt, det var et helt sjukt mål også. Ellers må jeg si at hattricket mot United på hjemmebane var stort det også.

25 fulltreffere og tre målgivende pasninger har det så langt blitt i Premier League. Så sent som søndag scoret han sitt fjerde hattrick i ligaen da Wolverhampton ble slått 3-0.

Best på fem år

Den formidable målfasiten sørger for at den norske målmaskinen allerede er den mestscorende spilleren i den engelske toppdivisjonen på fem år.

I Champions League har det i tillegg blitt fem scoringer på fire kamper.

Haaland tok for øvrig avskjed med Borussia Dortmund etter å ha scoret 22 mål på den tyske storklubbens 24 Bundesliga-kamper forrige sesong.

Også på landslaget har Haaland bidratt med scoringer. Seks på seks kamper ble fasiten i Norges nasjonsligakampanje.

Jærbuen er også nominert til prisen som årets spiller kåret av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Der har han selskap av en lang rekke stjerner som Lionel Messi og Kylian Mbappé. Fifa-prisen deles ut senere i år.

Reiten vant på kvinnesiden

Guro Reiten er kåret til årets spiller på kvinnesiden i norsk fotball av Norges Fotballforbund.

NFF offentliggjorde vinnerne av Gullballen-prisen på både dame- og herresiden onsdag. Erling Braut Haaland vant prisen for menn.

Gullballen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Reiten har et sterkt år bak seg for klubblaget Chelsea. Hun bidro til seriegull og cupgull med Chelsea, mens hun så langt er spilleren med flest assist i ligaen denne sesongen.

– Det er veldig hyggelig å få en sånn pris og et bevis for min del at det har vært en ganske god sesong. Det er det beste året jeg har hatt. Jeg har fått vist hva jeg er god for, fått mye tillit, og det igjen gjør at man går utpå med selvtillit. Jeg har fått bidra til mange mål og artig fotball, sier Reiten.

Gullballen x 3

Den norske Gullballen har blitt delt ut siden 2014. Stefan Johansen var da første mottaker av prisen. I årene som fulgte ble den delt til enten en dame- eller herrespiller. Ada Hegerberg vant i 2015 og 2016, mens Joshua King gikk seirende ut i 2017.

Fra 2018 har det vært delt ut separate gullballer til kvinner og menn. I 2018 ble Hegerberg igjen vinner sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

Caroline Graham Hansen har vunnet de tre siste årene på herresiden, mens Martin Ødegaard (2019) og Haaland (2020 og 2021) har gått seirende ut på herresiden.