(Solabladet)

Situasjonen for fjørfenæringen er nå svært alvorlig, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Risiko for smitte til befolkningen vurderes fortsatt som svært lav, og det er trygt å spise egg og fjørfekjøtt.

Det er påvist høypatogen fugleinfluensa i en verpehønsbesetning i Sola kommune. Dyreholdet ligger cirka 10 kilometer fra fjørfeholdet hvor det ble påvist fugleinfluensa i oktober. Mistanken ble meldt inn i går, på grunn av døde dyr, sier regiondirektør i Mattilsynet, Lise Petterson.

Besetningen har vært båndlagt siden i går, og de 7.500 dyra vil bli avlivet lørdag.

Vi holder på å klargjøre avliving nå, med organisering av gass og opplegget for å gjennomføre det. Når avlivingen er gjort kommer vi til å gå i gang med saneringen, med fjerning av dyrene, desinfisere og vaske ut av fjørfehuset, sier Petterson til Solabladet.

Innført tiltakssoner

Mattilsynet vet ikke hvordan smitten har kommet inn i dette dyreholdet, men at fugleinfluensa sirkulerer blant ville fugler i området.

Dette er tredje gang på kort tid at det blir påvist alvorlige smittsomme dyresykdommer i fjørfebesetninger på Jæren. Som ved tidligere tilfeller er det innført soner med ulike tiltak.

– Det har trådt i kraft en soneforskrift, med denne gården som episenter. Det innebærer en tre kilometers vernesone og en ti kilometers observasjonssone. Det er en rekke forbud i disse sonene, på samme måte som ved tidligere tilfeller lenger sør på Jæren, sier Petterson.

Er det andre tiltak som kan bli aktuelle?

– De tiltakene som innføres med soneforskriften er tiltak næringen kjenner godt til, og som allerede er ganske inngripende. Det som vi nevner ofte, og som næringen kjenner godt til er smittevern. Nå er vi i opptrappingen til høysesongen for fugleinfluensa. Risikoen og smittepresset er høyere enn noen gang, og smittevern er veldig viktig for næringen, svarer Petterson.

Innførte tiltak tidlig

Det aktuelle fjørfeholdet er Kolnes Gårdsutsalg. De informerte sine følgere på Facebook fredag kveld.

– Tragisk dag hos oss i dag, testet positivt på fugleinfluensa så hønene blir destruert i morgen! I den forbindelse vil vi holde Kolnesgården Gårdsutsalg stengt lørdag 12.11. Det vil komme løpende informasjon om åpningstider etter hvert, skriver de.

De opplyser samtidig at kunder som har kjøpt egg hos utsalget fra 20. oktober bør kaste dem og få pengene refundert.

Innehaver Heidi Slethei Horpestad sa til Solabladet i oktober at de hadde innført tiltak på gården, selv om de lå utenfor de daværende tiltakssonene.

– Det er nå to soner med sprit og vask før vi kommer inn. Vi er veldig forsiktige, og ingen andre enn oss får gå inn, heller ikke til pakkerommet. Nå er det helt stopp for å begrense trafikken mest mulig, sa hun da.