Den tradisjonelle Birken gjennomføres klassisk stil, men i tillegg arrangeres det hvert år også et eget renn for de som vil skøyte seg gjennom de 54 kilometrene, over tre fjell, fra Rena til Lillehammer.

Egentlig skulle rennet ha gått fredag, men på grunn av dårlig vær, ble det utsatt til lørdag. Da kunne ikke forholdene blitt bedre, ifølge Lervik.

– Helt perfekt, med et par minusgrader på toppene og pluss da jeg passerte målstreken, sier 22-åringen, som virkelig ikke hadde trodd at han skulle gå helt til topps blant de drøyt 500 konkurrentene.

– Jeg er veldig fornøyd. Målet var å gjøre det litt bedre enn i fjor, da jeg ble nummer 15, smiler Lervik.

Nærbø-gutten har drevet med langrenn halve livet og representerer Matningsdal IL. Han bor for tiden i Lillehammer, der han er jobber fullt med å være ledsager for parautøver Thomas Oxaaal, en svaksynt langrennsløper i verdenstoppen i sin klasse.

– Det var nylig VM i Sverige, og vi kom hjem med en bronsemedalje på 20 km klassisk og sølv på stafetten. Siden jeg trener så mye gjennom jobben, er det greit å stille opp i konkurranser alene også innimellom, sier Lervik.

Da Jærbladet tok kontakt med far Oddgeir Lervik, som var i Lillehammer for å heie, hadde han ikke truffet sønnen, og fikk heller ikke med seg premieutdelingen. Det gjorde for øvrig ikke hovedpersonen heller.

– Det ble oppgitt feil tidspunkt, så jeg kom for seint, ler han.

Far Oddgeir måtte imidlertid skynde seg for å rekke toget fra Lillehammer til Oslo, og så videre til Bergen. Søndag venter en ny idrettsopplevelse, da sitter han nemlig på tribunen når yngstesønnen Andreas Lervik spiller håndball for 1. divisjonslaget Bergen HK. Andreas er tidligere Nærbø-spiller, men flyttet til Bergen i fjor.