(Bergensavisen)

Søring-karantene får trolig en ny betydning når de 300.000 nordmennene som har planlagt å gi blaffen i myndighetens reiseråd vender hjem fra sydentur i sommer.

Mens Nakstad ber folk om å tenke seg om, jobber flyselskapene for harde livet med å motarbeide både ham og norske helsemyndigheter ved å sette opp ekstrafly til edens hager.

Norwegian sier til VG at responsen er positiv når det gjelder pågangen til Spania og andre europeiske reisemål.

Positiv?

293,584 mennesker har fått påvist Covid-19 i Spania. 28,324 mennesker har dødd av covid-19 i Spania.

Positivismen er også stor hos konkurrenten, SAS, hvor de «vurderer markedet fortløpende med tanke på nye ruter og økt frekvens på de eksisterende rutene», opplyser pressesjef John Eckhoff til samme avis.

Hvordan kan det i det hele tatt være lov? Har vi ikke allerede gitt disse selskapene nok midler fra fellesskapet?

Men det er altså dit vi vil.

Til Syden.

Etter måneder med strenge tiltak og god effekt på norske smittetall, vil vi til Syden. Koste hva det koste vil. Livet eller bestemor, det er ikke så nøye, så lenge Gjensidige dekker den tapte mobiltelefonen din eller jakken som ble stjålet.

Forsikringsselskapet har fått en rekke nye kunder de siste dagene, skal en tro kommunikasjonssjefen, Christian Haraldsen. Rause Gjensidige tilbyr nemlig reiseforsikring til alle dem som ønsker å trosse sunn fornuft og myndighetens reiseråd. Bortsett fra ved covid-19-sykdom og utgifter i forbindelse med viruset, så klart.

248 mennesker har mistet livet her hjemme.

Vi har hatt strenge tiltak som har virket. Smitten trakk seg tilbake, og vi fikk en viss kontroll. Men det har kostet. Både liv og hard innsats. Mens du planlegger sydenturen din over en utepils finnes det fortsatt sykepleiere i landet vårt som jobber i unntaksturnus.

Men du drar vel likevel?

Så nå gjelder det bare at helsevesenet tar seg en pust i bakken før søring-karantener begynner å brytes landet over av pusteløse, feberhete og syke nordmenn.

248 liv tapt – dessverre ikke nok til å verken stanse eller skremme folk på full fart mot Mallorca, Gran Canaria, Malaga, eller Puerto de Corona.

Nøyaktig hvor mange det er som fullstendig har mistet evnen til kritisk tenkning, vet vi ikke. Det vil verken SAS eller Norwegian opplyse om. Men kanskje noen av dere leser dette?

Så til deg som seriøst vurderer å reise til Syden: Når du først er i gang – ta gjerne turen innom ditt lokale sykehus og si ifra at du gir blanke i jobben folk gjør, husk å si det eksplisitt til slitne sykepleiere på intensiv som skal ta imot deg om noen uker, sving innom kreftavdelingen og le litt av landets immunsupprimerte som aldri overlever å møte deg med koronasmitte etter Mallorca-turen.

Husk på forhånd å unnskylde deg overfor alle eldre mennesker i livet ditt du bryr deg om.

God tur!

Innlegget ble først publisert på nordnorskdebatt.no