Det er ikke mye de ikke har gjort i Hå kommune. De tilbyr drop in-vaksinering i bygder over hele kommunen, de har, som eneste kommune på Jæren, åpnet opp for vaksiner på apoteket, de har vaksinering på legekontorene på Varhaug og Vigrestad, de har kjørt vaksinebuss, de har vært på hjemmevaksinering, de har sendt SMS til alle uvaksinerte og har også ringt direkte til flere for å høre om det er noe de kan gjøre for å få dem til å vaksinere seg.

De har tatt kontakt med arbeidsgivere for å høre om de ønsker å tilby vaksinering på arbeidsplassen. De har også sendt SMS på ulike språk utenom norsk til de som trenger det. På vaksinesenteret tilbyr de eget rom, og eventuelt kald klut på pannen til de som måtte ha behov for ekstra tilrettelegging. Kommunen er også svært aktiv i sosiale medier.

Likevel er Hå i bunnsjiktet når det kommer til vaksineringsgrad: 86,1 prosent av de over 18 år har fått to doser koronavaksine. Det er nest lavest i Rogaland. Kun Haugesund har lavere oppslutning: 84,7 prosent. På landsbasis er tallet 89,6 prosent.

Stadige ringerunder

Da kommunikasjonssjef Hilde Eidsaa Bjorland i Hå kommune orienterte formannskapet tirsdag, sa hun at kommunen har fulgt alle råd fra Folkehelseinstituttet, hele tiden med tilgjengelighet i mente.

– Vi forsøker å vri hodene og være kreative. Vi når langt ut, både på facebook og internettet, sa Bjorland.

Hun fortalte at kommunen til stadighet jobber med å nå flere uvaksinerte på telefonen.

– Vi vil høre om det er fordi de ikke har fått nok informasjon, eller om det er fordi de har bestemt seg. Vi kan rope og rope, men om vi ikke når de rette folka, går det ikke, sa Bjorland.

Flere av politikerne lurte på om det er enkelte grupper som skiller seg ut i statistikken, men det er det ifølge Bjorland ikke.

– Det er en veldig mangfoldig gruppe. Vi prøver å finne ut mer om dem. Legekontoret har ringt til alle over 65. Men vi gir oss ikke før vi har tatt mange runder på dette, sa Bjorland.

Ifølge kommunikasjonssjefen har kommunen god vaksinedekning blant de eldste, ut over det er det en god blanding i alder.

– Vi holder på og ser på hvem denne gruppa er, sa Bjorland, og la til at et av spørsmålene de kikker på er om vaksinedekningen er lavere i enkelte deler av Hå.

Flere teorier

Samtidig er det ikke sikkert at det relativt lave tallet kun kan tilskrives manglende vaksinering.

– Vi ser også på om det kan være personer som har fått vaksine i utlandet, eller folk som har flyttet fra Hå uten å melde fra, sa Bjorland.

Hun påpekte samtidig at vaksinedekningen tross alt er relativt god.

– Vi må ikke miste hodet, heller. Det trengs bare 167 doser før vi er på samme nivå som Klepp. Vi er altså ikke milevis unna, selv om vi ikke er der vi skal være, sa hun.

Flere av politikerne ga Bjorland ros for kommunens kommunikasjon rundt covid-19 og vaksiner.

– Jeg setter pris på den positive tilnærmingen dere har, uten en moralsk pekefinger, sa ordfører Jonas Skrettingland (KrF).

Flere roste også måten kommunen bruker facebook til å kommunisere med innbyggerne.

– Jeg tror Hå kommune kommer høyt opp på lista når det gjelder kommunikasjon, selv om vi per nå ikke er like høyt når det gjelder vaksinasjon, sa Gunn Dalen Håland (H).

– Vi tenker at det er viktig at vi svarer hver enkelt med fakta, ikke følelser og den slags. Den positive vinklingen er viktig. Jeg tror ikke harde fronter fører til noe bra. Jeg vil heller få fram kunnskapen, sa Bjorland.

Lunkne til koronapass

Politikerne diskuterte også koronapass. Ikke alle var overbevist om at det var formålstjenlig.

– Jeg håper ikke at vi kommer dit at vi trenger det. Hvor skal vi bruke det i Hå? Vi har vel to puber? Jeg håper vaksinedekningen kommer så høyt at vi unngår å stigmatisere, sa Gunn Dalen Håland.

Heller ikke ordfører Skrettingland framsto som noen glødende tilhenger av koronapass.

– Jeg ser ikke at det er veldig stort behov for det i Hå, men jeg er ikke motstander heller. Det som er viktigst, er at vi står i lag med nabokommunene. Dette er et klart større spørsmål i Time enn i Hå, sa ordføreren.

Tone Elin Berge (Ap) minnet om at koronapass ikke bare kan brukes på utesteder, men også på for eksempel håndballkamper og landbruksmesser.

– Vi har ting på gang, vi òg. Blir det noe av, må vi henge oss på, mente hun.

Jan Erik Tuen (H) hadde ikke tro på et lokalt koronapass i Hå, men ville slutte opp om et nasjonalt koronapass, dersom det blir innført.

– Jeg ser det blir brukt i utlandet. At det får folk til å vaksinere seg, er det ingen tvil om, sa han.

Svein Arve Nygård (Frp) viste, som han også har gjort i Jærbladet, til Latvia, hvor en ifølge Nygård må vise fram koronapass overalt. Likevel var han litt lunken til å innføre det lokalt.

– Jeg er redd det er litt for seint. Jeg ser ikke helt vitsen med koronapass nå, sa Nygård.