– Eierne i Manchester City beskyldes for massive menneskerettighetsbrudd. Du spiller nå for City. Hva tenker du om eierne i klubben du representerer? spurte NRKs reporter.

– Jeg har aldri møtt dem (eierne). Jeg kjenner dem ikke sånn. Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer med der. Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn å ikke si noe om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, sa Haaland til NRKs reporter.

– Har vært City-fan hele livet

– Eierne beskyldes også for sportsvasking og at oppkjøpet av deg var en del av en sportsvaskingagenda. Hva tenker du om det? Var det et tema for deg da du skulle velge klubb? Mener du at du er del av en sportsvasking? Hvorfor? Hvorfor ikke?

– Jeg har vært City-fan hele livet. Far min har spilt der og sånn. Som dere ser, har jeg spilt noen få kamper og scoret 14 mål. Jeg har fått en grei start på sesongen, og det er det sportslige jeg tenker på. Jeg gjorde et godt klubbvalg med tanke på trener, spillere, ditten og datten, alt sånn. Det er det jeg har tenkt på. Til syvende sist har jeg vært City-fan. Det er bare sånn det har vært. Når jeg har valgt City, handler det om å utvikle meg på en positiv måte som fotballspiller og at Norge kan få bruk for meg, slik jeg har gjort i hver klubb. Jeg har også en drøm, som mange andre, om å bli best i verden, sa Haaland.

På spørsmål fra Dagsavisen om «sportsvasking» er et tema blant spillerne, svarte Haaland.

– Jeg vet godt hva det ordet betyr, sa Haaland.

Sjeik Mansour fra De forente arabiske emirater eier Abu Dhabu United Group, som eier 78 prosent av City Football Group.

– Ikke likhet mellom Haaland og Normann

Landslagssjef Ståle Solbakken understreket at Haalands valg av fotballklubb og situasjonen med Mathias Normann, som er utelatt fra landslaget etter å ha gått til Russland, er to forskjellige ting.

– Det er ingen i Manchester City, verken spillere, «fysioer» som vi har med, eller trenere som ikke skjønner at det er et dilemma, sa Solbakken.

– Men de er i en bransje hvor City er medlem av Premier League og det europeiske fellesskapet. Det er noe helt annet enn Normann og Russland hvor det er en internasjonal boikott, sa landslagssjefen.

Markeringer

Han la også til at Haalands klubbvalg ikke ble diskutert med ham før han tok ham i forsvar:

– Erling på lik linje med alle andre må ha æren for å ha vært en del av den lille kampanjen vi satt på dagsordenen og presenterte for verdenssamfunnet, sa Solbakken og pekte på markeringene mot Qatar-VM i forbindelse med landskamper.

Norges Fotballforbund (NFF) har i lang tidig vært kritisk til fotball-VM i Qatar på grunn av anklagene om brudd på menneskerettigheter i landet.

Slovenia er det eneste laget som har holdt nullen mot Haaland og Norge i år. Det skjedde i 0-0-kampen på Ullevaal i juni.

Det er vel 22 år siden Norges landslagsherrer deltok i et sluttspill.

Lørdagens kamp mot Slovenia har avspark klokken 18.