Den tre meter høye og over 600 kilo tunge skulpturen som plutselig ble borte, fremstod onsdag formiddag som et stort mysterium. Men for eieren av skulpturen, Tore Sivertsen – som var ute på en flyreise og derfor ikke var så lett å få tak i – var forsvinningen ikke en overraskelse.

En navngitt person som skal ha stått bak fjerningen, hadde ifølge Sivertsen allerede selv ringt til eieren og fortalt at det er han som har fjernet statuen. Ifølge Sivertsen synes vedkommende at statuen ikke er så fin.

– Vet du hvor den er nå?

– Nei, jeg aner ikke hvor den er, sier eieren.

Jærbladet har prøvd å komme i kontakt med den navngitte personen for å få hans kommentar, så langt uten å lykkes. Mye tyder på at vi kommer tilbake med mer i saken.

Dette er historien Jærbladet publiserte onsdag formiddag, etter tips om at statuen var fjernet:

– Er statuen borte? Det visste jeg ikke noe om, men det kan hende noen av de andre vet noe, sier Arvid Mæland til Jærbladet onsdag morgen.

Mannen som har fått ansvaret for å håndtere statuen frem til den skal auksjoneres bort i februar, slår fast at han ikke har noe med flyttingen å gjøre.

Kunstneren, Kjetil Barane, vet litt mer. Men ikke mye.

– Jeg var og kikket i går, etter at jeg hadde hørt noen rykter, og da var den borte. Så jeg tror den forsvant natt til tirsdag. Men jeg har ikke peiling på hvor den har blitt av, sier Barane.

– Jeg tenkte at jeg skulle drive litt detektivarbeid i dag, men nå finner du det kanskje ut før meg, legger han til med et smil.

Kunstneren var selv med som hjelpemann da den over tre meter høye og 600 kilo tunge trestatuen for et par uker siden ble flyttet med lastebil og kran fra rundkjøringen ved Shell og opp på takterrassen i Storgata 41, noen ganske få meter unna.

– Jeg syntes at det var litt tøft at han sto der og så ut over inngangen til Bryne. Så det er synd at statuen ikke er der lenger, sier Barane.

Kanskje huseier, Bryneporten AS, vet noe om forsvinningen?

– Arvid Mæland spurte, og vi sa ja til at skulpturen kunne få stå der midlertidig. Men jeg vet ikke noe om at den er flyttet, sier daglig leder John-Egel Hatlevik.

Han slår fast at huseier ikke har hatt noe med flyttingen å gjøre.

Vi forteller at vi har snakket både med Arvid Mæland og med kunstneren, og at begge forteller at de ikke vet noe.

– Merkelig. Dette høres mystisk ut, sier Hatlevik.

Eieren av skulpturen, Tore Sivertsen i Sivertsen AS på Ålgård, har ikke vært å få tak i.

Det nærmeste Jærbladet har kommet så langt i jakten på skulpturen, er at folk ved kjøreskolen BMG – som holder til i bygget – skal ha sett skulpturen bli heist opp på en lastebil mandag kveld. Det er en opplysning vi også har fått bekreftet av en leser etter at artikkelen vår ble publisert. Hun passerte selv stedet litt før klokka 22 mandag kveld, og da var lastebilen der.

Skulpturen skal auksjoneres bort til inntekt for Ingar Kvias innsamling til Haydom-sykehuset i Tanzania. Men det er altfor tidlig å flytte statuen til auksjonslokalet ennå.

– Auksjonen er ikke før den første torsdagen i februar, forteller Arvid Mæland, som selv - tradisjonen tro - skal være auksjonarius.