– Flere av personene som har blitt syke, har oppgitt å ha smakt på rå karbonadedeig, som sannsynligvis er produsert av råvare fra dette partiet, sier Karina Kaupang, direktør for avdeling mat i Mattilsynet i en pressemelding.
22 mennesker fra ulike kanter av landet er registrert smittet av salmonella fra slutten av januar til slutten av februar. 19 av dem har fått påvist salmonellabakterier med lik genetisk profil som salmonellaen som er funnet i partiet med tysk kjøtt hos Prima Jæren.
10 av de smittede har vært innlagt på sykehus.
Tilbakekaller varer
Norgesgruppen tilbakekaller nå kjøttdeig, karbonadedeig og burgere merket med enkelte holdbarhetsdatoer. Produktene er produsert av Norfersk.
Alle er utgått på dato, men forbrukere kan fortsatt ha disse hjemme i fryseren. Forbrukere oppfordres til å kaste eller levere produktene tilbake til butikken og få pengene tilbake.
Tilbakekallingen gjelder følgende produkter og holdbarhetsdatoer, følge en pressemelding fra Norgesgruppen:
- Folkets kjøttdeig, mager kjøttdeig, karbonadedeig, hamburger og baconburger. Holdbarhetsdato: 09.02.2021
- Folkets karbonadedeig. Holdbarhetsdato: 07.02.2021
- MENY kjøttdeig, karbonadedeig, hamburger, baconburger og Angusburger. Holdbarhetsdato: 09.02.2021
- SPAR kjøttdeig, karbonadedeig, hamburger og baconburger. Holdbarhetsdato: 09.02.2021
- KIWI Billig middag kjøttdeig. Holdbarhetsdato: 09.02.2021
Alle burgere er produsert med norsk råvare, men omfattes fordi de kan være produsert på samme linje som det importerte råstoffet, opplyser Norgesgruppen i pressemeldingen.
Jobber fortsatt med sporing
Deler av partiet er fortsatt på fryselager hos Prima Jæren, og disse varene er nå båndlagt.
– Mattilsynet jobber med involverte virksomheter for å finne ut om også andre produkter skal kalles tilbake. Noe av partiet har blitt solgt til andre virksomheter og vi jobber fortsatt med å spore dette, sier Kaupang.
Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommunehelsetjenesten i sporingsarbeidet.
Varmebehandling dreper bakteriene
– Det gjøres med jevne mellomrom funn av salmonella i importert kjøtt. Når bakterien oppdages, må kjøttet behandles slik at det ikke lenger utgjør smitterisiko, for eksempel ved varmebehandling, skriver Mattilsynet i sin pressemelding
– God kjøkkenhygiene og god håndhygiene kan hindre at man blir syk av salmonellabakterier fra råvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking, dreper bakteriene. Nå du lager mat bør du alltid bytte redskap mellom de ulike råvarene, og mellom råvarer og ferdiglaget mat. Alternativet er å vaske redskapene godt mellom hver oppgave. På den måten unngår du å overføre sykdomsfremkallende bakterier fra en råvare til en ferdig rett, legger Mattilsynet til.
Forbrukere som mistenker at de er syke etter å ha spist produkter med salmonella, må ta kontakt med lege.