I år er det 140 år siden Ole Gabriel Kverneland bygde den lille smia si på Kvernaland. Mye har skjedd siden 1879, og Kverneland Group er i dag en internasjonal gigant med japanske eiere.

Onsdag ettermiddag tok plogfabrikken på Øksnevad en sjelden produksjonspause i en time, for at så mange som mulig av de ansatte skulle få feire sammen med toppledelse, lokalpolitikere og utvalgte samarbeidspartnere. På menyen stod blant annet kaffe, eplemost og spesiallagde cupcakes. I tillegg fikk alle de ansatte hvert sitt jubileumskrus.

– Det var ganske stas, slår Harald Hetland fast.

I 2015 og 2016 var det ansettelsesstopp og tidvis en del permitteringer ved plogfabrikken, men de siste årene har det vært oppbemanning igjen.

I 2018 ble det ansatt 67 nye medarbeidere, og fabrikkledelsen regner med minst like mange nyansettelser i år.

Hetland, som er utdannet CNC-operatør, har snart vært ansatt ved plogfabrikken i to år. Så langt trives han veldig godt.

– Ja, du blir blant annet kjent med mange forskjellige folk, forklarer 22-åringen fra Bryne.

Blir satset på

For sju år siden kjøpte japanske Kubota ut tidligere storeier Jens Ulltveit-Moe, og skaffet seg deretter kontroll over hele Kverneland-konsernet. De nye eierne, som blant annet produserer traktorer og landbruksutstyr, har siden dette investert hundrevis av millioner kroner i oppgraderinger på Øksnevad.

Fabrikkarbeiderne forteller at de ikke merker så mye til at de blir styrt fra Japan, selv om det innimellom dukker opp dresskledde delegasjoner fra Kubota.

– Men vi må rydde og vaske litt ekstra før de kommer på besøk, ler Mikael Vikås.

Mens Vikås jobber i smia i hall 4, lager Harald Hetland, Patrick Løvik, Nahom Tekle og Nicolai Tønnessen Rosengren slitedeler. Alle fem understreker at de har god tro på at det blir 140 nye år med plogproduksjon på Jæren.

– Ja, vi satser på det. Vi har troa, sier Hetland.

– En internasjonal bedrift

For å få flest mulig av de ansatte under samme tak, ble det rigget til et digert telt i anledning jubileumsfeiringen. Med flere hundre personer på plass ble det både varmt og småklamt etter hvert, uten at det la en demper på stemningen.

– Det er sånn det skal være. Tett og intimt, ler Cecilie Våge.

– Vi bestilte 400 cupcakes, og alle ble spist opp. Så det var i alle fall 400 inne i det teltet, sier hun.

Våge har tittelen Communication Manager, Group Marketing. Ved siden av henne står Hanne-Beathe Torstensen. Hun er Marketing Manager, Group After Sales. Noen norske arbeidstitler har de ikke.

– Her på kontoret går det i norsk, men ellers er arbeidsspråket engelsk. Vi er en internasjonal bedrift, påpeker Torstensen.

De to Kverneland Group-ansatte forteller at arrangementet onsdag hovedsakelig var ment som en intern feiring.

– Det er viktig å takke alle de ansatte for den daglige innsatsen, forklarer de.

Skal feire videre i helga

Kommende lørdag fortsetter feiringen. På dagtid blir det familiedag på fabrikkområdet, der familie, venner og Kverneland-pensjonister kan komme og se nærmere på den velkjente plogfabrikken.

Lørdag kveld blir det en litt mer uformell feiring av 140-årsjubileet for de nærmere 700 ansatte på Øksnevad.

– Det er viktig å huske på suksessen bak denne fabrikken, understreker Cecilie Våge.

– Vi vil vise de ansatte at de blir husket på, takke dem og få dem til å forstå at de er en del av noe større.