Gå til sidens hovedinnhold

Hjeelp, jeg skal fly

Opp i helikopter på 17. mai? Mneiii, jeg dro på det fordi jeg er pysete. Geir Sveen i Aftenbladet skal være med, sa 17. mai general Olaf Ausdal. Jeg hørte meg selv si at da blir jeg også med, og at jeg kommer i bunad. Skal jeg ramle ned med et helikopter, skal jeg gjøre det med stil.

Artikkelen er over 1 år gammel

De siste tre nettene før 17. mai har jeg våknet midt på natta og lurt på hvorfor jeg hadde sagt ja til å bli med på opp. Egentlig var det litt uklart for meg hva jeg skulle gjøre i det helikopteret, men mye forarbeid gikk med til å angre på at jeg hadde sagt ja. Da pyse 1 og pyse 2 (Geir Sveen – Stavanger Aftenblad) møttes om morgenen på 17. mai viste det seg at han ikke var «direkte komfortabel» han heller, som det heter på fint. Så vi sto der, litt betuttet begge, og frøs og lurte på hvordan dette skulle gå.

Han visste imidlertid at jeg skulle ha fine klær på meg, fordi det hadde Olaf Ausdal sagt til ham i telefonen. Og signaliserte samtidig til kollega Sveen at det ville være fint om han også kledde seg litt opp.

– Ja, sa jeg. Han sa til meg at du ikke måtte stille opp i den rosa boblejakken. Vi lo litt av det, mimret litt om gamle dager før vi diskuterte videre hvem av oss som var mest pysete.

Med oss på turen var også en ekstra fotograf av den mer sindige typen, Kjetil Birkedal Pedersen. Han tok helikopterturen så med ro at han nesten forsov seg. Det eneste fellestrekket trekløveret hadde var at ingen av oss hadde fått med seg at vi skulle ut av helikopteret på Øksnevad videregående skole. Tre ansikt som spørsmålstegn lyste mot pilot Thomas Gausel Olsen da han overbrakte den informasjonen. Men det ble tatt hånd om, og nå kjenner vi sønnen til Olaf Ausdal også. Han var engasjert som sjåfør hele dagen og kjørte oss tilbake, etter at vi hadde filmet årets 17. mai tog med biler og traktorer sett ovenifra og snakket med diverse på Øksnevad.

Om det var kjekt? Vi glemte fort at vi egentlig var pysete og redde. For vi konsentrerte oss sånn om å filme og ta bilder. Jeg med lånt GoPro og en mobil, de to mennene med atskillig tyngre utstyr. Men hvem sendte fra lufta og publiserte først? Den som ble desidert mest kvalm, meg. Sveen fikk oppgaven med å åpne helikopterdøra og henge litt ut for å ta bilder. Jeg hang bak der igjen, og gjorde som vi pleier å si når vi egentlig gjør ting vi ikke kan: Jeg gjorde mitt beste.

Vi snakket i kor da vi takket pilot Thomas Gausel Olsen for en fantastisk helikoptertur, og er enige om at primus motor Olaf Ausdal er litt av en festgeneral.