(Sandnesposten)

Smale grusveier inn i skogen følger Bråsteinvatnet rundt og leder ned mot området som kalles Kvilevik. Her har familien Drechsler hatt hytter siden 50-tallet. Fra terrassen kan Birte Endresen sitte lenge og speide ut mot holmen og fjellene som ligger på andre siden av E39.

Hytta på Werslandsholmen er omkranset av høye trær, men er likevel godt synlig fra veien. Den har vært i slekta siden 1968.

– Far ga klar beskjed om at vi aldri måtte finne på å selge holmen, forteller Birte Endresen.

Ble lagt ut for salg

For 15 år siden planla hun likevel å la noen andre overta eiendommen. Prisen var satt til to millioner kroner, men det var nok i høyeste laget. Det kom ikke inn noen bud, og det er eieren kjempeglad for den dag i dag.

– Nå er vi bare på land her i Kvilevik, men holmen har blitt godt brukt i alle år. Det er der vi liker oss best. Solen kommer opp allerede i sjutiden om morgenen og går ikke ned før sent på kvelden, sier hun og legger til:

– Nå har både jeg og mannen blitt pensjonister. Vi sliter med vondt både her og der, og det er rett og slett for tungt å dra med seg alt pikkpakket over, sier hun.

Innlagt vann og strøm

Langs brygga ligger en liten robåt fortøyd. Eyvin Endresen har montert på elektrisk påhengsmotor, så det tar ikke mer enn noen få minutter å komme seg ut til den 2,3 måls store holmen.

Se video av turen ut til holmen:

På den lille øya er det to brygger på hver sin side, et naust og selve hytta. Den er innredet med tre soverom, stue, kjøkken, bad og grovkjeller. Her er det både innlagt vann og elektrisitet. Fra stuen og terrassen utenfor er det spektakulær utsikt utover vannet.

– Det er herlig å kunne sitte i godstolen og se opp mot himmelen med stjernekikkert, sier Birte, men legger kjapt til at det ikke er noe særlig å ta bilder av fra innsiden av.

Hytta er nemlig under oppussing, og skal gjøres klar til neste generasjon.

– Vi har tvillingdøtre, som skal få hver sin eiendom. Datteren vår som skal overta her har nettopp fått en baby, så nå har vi skaffet en skikkelig båt med plass til barnevogn og annet utstyr, sier hun.

Ble kjøpt i 1917

Werslandsholmen har nok fått navnet sitt fra sin første eier. Det var en mann som het Magnus Wersland. Han kjøpte den i 1917, men bygde ikke hytte før i 1936. Birte opplyser at Wersland jobbet i Stavanger kommune, og mener den eneste grunnen til at han fikk råd til holmen var fordi han tjente godt på spekulasjon under første verdenskrig.

I 1968 får Kjell Drechsler, far til Birte, tilbud om å kjøpe holmen.

– Han ringte far og spurte om han fremdeles var interessert i holmen. Da skulle han få den for 40.000 kroner. Wersland var gift, men mistet både kone og barn i barsel og hadde dermed ingen livsarvinger. Han likte å spille kort, og hadde ofte med seg kamerater og kjente ut. Da far overtok var det polflasker i hele kjelleren, sier Birte og ler.

Før Wersland kjøpte holmen, hørte den til gården til familien Kyllingstad som ligger rundt svingen mot Arboretet. Birte har mange gode minner fra feriene i barndommen som ofte inkluderte besøk fra ungene som bodde i Vassvikveien.

– Vi pleide å reise til hytta i påsken. Da flyttet vi tv-en med oss, også kom alle ungene fra gården for å se på sammen med oss. De hadde ikke ha tv hjemme, men de fikk lov å komme til oss. Far pleide å kjøpe en svær is inne i Sandnes som han pakket inn i aviser. Det var fast tradisjon å se på barne-tv og spise is, sier hun.

Ti minutter hjemmefra

Familie, slekt og venner har hatt stor glede av holmen og landstedet i vika på andre siden av holmen. På sommeren er det et yndet ferieparadis, og i vinterhalvåret er det skøyting og aking som gjelder.

Av og til blir det så mye besøk at Birte og Eyvin like gjerne hiver seg i bobilen og kjører på tur andre steder.

– Det har blitt noen barnebarn opp gjennom årene, men så er det jo veldig kjekt for dem å være her med den barnevennlige, lille stranden. Vi stortrives her. Det er et fantastisk sted, og tenk at det bare er ti minutter fra huset vårt på Hana, sier hun.