Tirsdag kveld overlevde en kvinne i 50-årene en drukningsulykke på Brusand. Hun ble hentet opp fra vannet, og det ble utført hjerte- og lungeredning.

Det var en flott sommerdag på Brusandstranden, og sjøen så fristende ut, men strømmen var sterk.

I 2016 døde en 31 år gammel mann i en drukningsulykke på samme strand. Turisten fra Estland ble tatt av strømmer og klarte ikke komme seg opp fra vannet.

I 2020 ble fire ungdommer reddet opp fra sjøen på Brusand. Samme år fortalte Jærbladet historien om Per Ove Vassbø, som mistet livet i en drukningsulykke på Ogna.

Turister fikk med seg ulykken

Familien Czech som, til tross for navnet, er polske, ikke tsjekkiske, turister, er på Brusandstranda onsdag formiddag. De fikk med seg at redningshelikopteret var ute dagen før.

– Vi hørte at helikopteret landet, og at de reddet den skadde, men jeg vet ikke nøyaktig hva som har skjedd, sier Jacek Czech til Jærbladet.

Hendelsen har ikke skremt bort familien som er på ferie for første gang i Norge, men noe særlig med svømming ble det likevel ikke.

– Det er kald vind i dag. Vi skal bare vasse litt, sier Czech.

Uheldig at det skjer

Daglig leder i Jæren Friluftsråd, Øystein Dahle, sier at det er uheldig at disse tingene skjer, men vil ikke fraråde folk å bade på stranda.

– Det er synd at man får en slik opplevelse på en så fantastisk flott plass. Når en ferdes i norsk natur, har man et eget ansvar for å finne ut om det er noen fare. Derfor har vi også satt opp et skilt på stranda med både tegning og tekst som viser at det kan være farlige strømmer her og folk må være forsiktig, sier han.

Jæren Friluftsråd sin advarsel på jærstrendene

Farlige strømninger kan forekomme

 • Ved urolige sjøforhold kan det oppstå fralandsstrømmer. Selv om vannet kan se roligere ut noen steder, kan området være farlig å svømme i.
 • Dersom du skulle befinne deg i fralandsstrøm: Forhold deg rolig. Ikke svøm mot strømmen! Svøm LANGS stranden for å komme deg til trygt området med strøm og inn mot land.
 • Gjør deg kjent med plasseringen av livbøyer på stranda.
 • Ser du andre som er i fare: RING 113. Kast noe som flyter ut til personen i vannet, for eksempel en livbøye, redningsvest eller badeleke. Rop eller signaliser hvordan personen kan komme seg bort fra strømområdet.

– Bad der det er bølger

Dahle sier at han kan trekke fram spesielt Brusandstranden, Borestranden og Hellestøstranden (Sola) når det gjelder farlige strømmer i sjøen, men påpeker at man skal være observant uansett.

– Er det noen måte man kan se om det er sterke fralandsstrømmer?

– Et tips kan være å bade der det er bølger. Bølger går innover. Der det er veldig stille og rolig vann er det utovergående strømmer, forklarer friluftsrådlederen.


Jærbladet har tidligere snakket med Ingjerd Haarstad i Delfinen Svømmeskole, som i skrivende stund svømmer jærkysten på langs - sju mil fra Ogna i sør til Tungenes i nord.

Det er altså ikke mange som er mer vant med den jærske sjøen enn Haarstad.

– Folk tror strømmene trekker deg under vann og ut til havs, men det stemmer ikke. Den største feilen folk gjør er å la barna sine bade der bølgene ikke bryter, fordi de tror det er tryggest vekke fra bølgene. Men sånn er det ikke, der bølgene ikke er, er der strømmene holder til.

Hun arrangerte i 2019 et livredningskurs i samarbeid med Øksnevad vgs etter at to av elevene holdt på å drukne året før.

Vettregler

Redningsselskaper og svømmeskoler har disse rådene for å bade i sjøen.

 1. Bad sammen med andre. Hvis du skal svømme alene, si fra til noen på stranden som kan holde et øye med deg.
 2. Svøm langs land, ikke utover. Da er det lettere å redde seg opp av vannet.
 3. Skal du svømme langt bør du ha med følgebåt.
 4. Hvis du havner i en strøm som trekker deg utover, svøm til siden. Ikke forsøk å svømme MOT strømmen.
 5. Behold roen, og bekjemp ønsket om å plaske og kave.
 6. Blir du sliten, legg deg bakover og flyt på ryggen med armer og bein i stjerneformasjon. Da sparer du krefter.
 7. Flyt til du får kontroll over pusten, og har fått krefter til å varsle om at du trenger hjelp.
 8. Beveg armer og bein forsiktig om det trengs for å holde deg flytende.
 9. Øv deg på å flyte. Du bør klare 2-3 minutter. Du trenger ikke være god til å svømme for å klare å flyte.
 10. Hvis du faller ut i kaldt vann: Flyt til kuldesjokket har gitt seg. Det tar fra 60 til 90 sekunder.