En familiefest fullspekket av spennende gjester og morsomme aktiviteter for både voksne og barn, alle med samme mål: Trene hjernen på en gøyal måte.

Og bli litt smartere, kanskje? For blant gjestene var nemlig 100 av deltakerne i årets Matematikk-olympiade (IMO) som avholdes i hovedstaden i disse dager. Det er vel rimelig å hevde at det aldri har vært samlet en totalt sett høyere IQ på Teknisk museum.

David Eikeland (16) fra Orstad er en av de unge, lovende matematikktalentene i olympiaden. Han gleder seg over arrangementer som dette. Det er ikke flust av arenaer for en ungdom som brenner for matematikk og realfag.

Han deltar for øyeblikket i Matte-OL.

− Det har vært en kjempefin dag på teknisk museum, spesielt etter to tøffe konkurransedager. Det er motiverende å være med så mange nasjonaliteter med den samme interessen og lære av hverandre, samtidig som vi har det gøy. Når matte er så gøy, glemmer man litt at det er matte man trener på, sier Eikeland.

Leder for Oslo vitensenter på Teknisk museum, Jan Alfred Andersson, jobber daglig med å stimulere realfagsinteressen til alle museets besøkende. Han opplever at det er bred enighet blant politikere, arbeidsliv og forskere, om behovet for økt realfagsrekruttering.

− Norge og fremtidens arbeidsmarked trenger flere smarte hoder som velger realfag, ikke minst for å løse de mange klimautfordringene vi står overfor. Det viser alle undersøkelser. På Vitensenteret er vi opptatt av å gjøre faget spennende og morsomt. Matematikk og naturfag er langt fra kjedelig. Når man kobler fagene til praktisk nytte og verdenen vi lever i, opplever jeg at absolutt alle synes at det er vanvittig spennende, sier Andersson.