OBS: Statnett meldte mandag morgen at transporten ville gå fra Risavika til Fagrafjell klokka 22. Mandag ettermiddag oppgir de at de starter tidligere: Klokka 20:30.

Det var mange skuelystne langs veien da den første transformatoren ble fraktet til Fagrafjell, og Jærbladets video kan du se her.

Mandag kveld blir det altså en ny sjanse, når transformator nummer to av fem skal transporteres fra spesialskipet «Elektron II» i Risavika til anleggsområdet for Statnetts nye stortrafo på Fagrafjell i Time.

Totalt veier hele transporten med trekkvogner, henger og trafo cirka 420 tonn. Selve transformatoren som fraktes veier cirka 200 tonn.

– Det brukes trekkvogner foran og bak hengeren, og totalt snakker vi om en 72 meter lang transport og 96 hjul som ruller samtidig på det meste. Det er kun den siste etappen inn mot transformatorstasjonen at det er to trekkvogner foran og en bak, opplyser Veggeberg.

Transporten går sakte, cirka 20–30 km i timen

– På grunn av det kan vi ikke kjøre før klokka 22.00 om kvelden, slik at trafikken forstyrres minst mulig. Biler slippes forbi med jevne mellomrom og utrykningskjøretøy slippes forbi umiddelbart. Forrige transport tok cirka 2,5 timer, legger hun til.

Her er et kart over kjøreruten: