– Situasjonen er uklar. Problemene vi opplever skyldes et eksternt dataangrep mot enkelte av våre systemet. Vi er i ferd med å få oversikt over situasjonen, men kjenner ennå ikke det fulle skadepotensialet. Vi har allerede satt i verk omfattende tiltak for å begrense skaden og for å gjenopprette normal drift så raskt som mulig, sier konserndirektør for teknologi i Amedia, Pål Nedregotten, i en pressemelding.

Dette innebærer at ingen papiraviser vil bli publisert onsdag og inntil situasjonen er løst.

Det vil heller ikke komme eAvis.

– Vi beklager dette, sier redaktør i Jærbladet, Kirsten Marie Myklebust.

Jærbladets nettavis jbl.no fungerer som normalt.

Abonnenter blir berørt ved at de ikke kan bestille eller avbestille abonnement, og ved at papiravisen ikke kommer ut som normalt.

Amedia eier, i tillegg til Jærbladet, i overkant av 90 publikasjoner.

Politianmeldt

Data-angrepet har ført til at systemer for publisering av papiravis, annonser og abonnementshåndtering ikke fungerer som normalt. Dette innebærer at papirutgavene av onsdagens aviser ikke kommer ut. Det er ikke noe som tyder på at andre IT-tjenester har blitt berørt. Amedia tirsdag ettermiddag ut og at sa at de jobbet med utgangspunkt i at kundedata kunne ha blitt kompromittert. Per nå er det ikke noe som tyder på at informasjon som berører aID, kilder, passord og betalingsinfo har blitt kompromittert.

Det kan hende at abonnementsdata og informasjon som berører ansattes lønn er på avveie, men dette er så langt ikke bekreftet.

Det en vet, er at datadisker har blitt kryptert og noen servere har blitt tatt ned, noe som tyder på et planlagt angrep av typen ransomware.

Amedia har meldt angrepet til politiet.

Sveinung Stensland (Ap) kaller det et «angrep på demokratiet». Til Nettavisen sier stortingsrepresentanten at han frykter at angrepet kan være orkestrert fra utlandet.

– Nasjonal sikkerhetsmyndighet og PST jobber kontinuerlig med å overvåke, men vi vet at det finnes «troll-fabrikker» i andre land som hele veien leter etter de svake punktene. De ønsker å destabilisere pressen, spre falske nyheter og starte såkalte «hybridkriger». Det er svært alvorlig, hvis det viser seg at det er et angrep fra utlandet, sier Stensland.

– Sterkt bekymringsfullt

Redaktørforeningen mener dataangrep på redaktørstyrte medier er svært alvorlig og sterkt bekymringsfullt.

– Vi er særlig redd for at sensitivt materiale kan ha kommet på avveie, sier Assisterende generalsekretær Reidun K. Nybø i Redaktørforeningen til NTB.

Hun sier det er for tidlig å svare på om dette kan være et angrep rettet mot pressen som sådan.

– Men det er jo et spørsmål man stiller seg når et mediehus blir angrepet, og det får såpass store følger. Når ingen Amedia-papiraviser blir publisert onsdag, så er det i seg selv et stort problem, sier hun.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet vil ikke kommentere angrepet, men sier det ikke er overraskende.

– Vi kjenner til saken, men vi må henvise til Amedia, som håndterer saken, sier senior kommunikasjonsrådgiver Fredrik Johnsen i NSM til NTB.

Har advart mot dataangrep i julen

Tidligere denne måneden meldte NTB at Nasjonal sikkerhetsmyndighet advarte mot alvorlige dataangrep i julen og ba norske virksomheter ha høy beredskap i fridagene.

– Vi har sett en sterk økning av cyberoperasjoner i november og desember. Fra før vet vi at trusselaktørene utnytter fridager med lavere beredskap, og faren for angrep mot norske virksomheter i julen er derfor stor. Norske virksomheter må ta denne trusselen på største alvor, sa direktør Sofie Nystrøm i NSM 13. desember.

Også amerikanske FBI advarte i slutten av november om at høytiden er en periode der det forventes flere digitale angrep. Det kan vise seg at de har fått rett.

Før jul ble samvirket Nortura utsatt for et omfattende dataangrep som førte til redusert aktivitet ved fabrikker i tillegg til at varer ikke ble ekspedert.

Det er ikke rapportert om noen mistanke om sammenheng mellom dataangrepene.