– Vi har levert et unikt opphengssystem som aldri har blitt laget før, forteller en stolt Børre Lobekk, konsernsjef i Nordic Steel på industriområdet Håland sør for Bryne.

– Samtidig er vi stolte over å bidra til at det nye Nasjonalmuseet fikk oppfylt viktige miljøkrav, ved å bruke opptil 80 prosent resirkulert stål, legger Lobekk til.

Ytterveggene på Nasjonalmuseet er dekket av skiferstein. Steinen er montert på syrefaste stålbraketter som er spesiallaget av Nordic Steel.

Nesten ingen braketter er like. De har forskjellige lengder, dimensjoner og festepunkter.

Totalt laget fabrikken på Jæren nesten 1600 ulike varianter. Antallet av hver type brakett varierer, men totalt sendte Nordic Steel omtrent 350 tonn med stålbraketter østover til Oslo, der de ble montert av entreprenøren AF Gruppen.

Bryne-bedriften leverte også mange andre stålkomponenter til det nye nasjonalmuseet: rekkverk, sittebenker og bokser til innmuring av teknisk utstyr.

Nasjonalmuseet i Oslo er Nordens største kulturbygg, med nesten 55.000 kvadratmeter med gulvareal. Byggingen startet allerede i 2014, mens Nordic Steel fortsatt holdt til på Orstad i Klepp. Bedriften flyttet til Håland mot slutten av 2019.

Nasjonalmuseet er for øvrig ikke det eneste nye kulturbygget i hovedstaden der Nordic Steel har hatt en hånd med i spillet. De leverte også opphengsbraketter til fasadene på det nye Munchmuseet i Bjørvika.