- Nærmest alt som er vakkert for et menneskesinn, står på spill. Også de vakre jærstrendene.

SÅRBART: Jærstrendene er blant de mest brukte friluftsområdene i Rogaland. Dette bildet er fra Borestranda.

SÅRBART: Jærstrendene er blant de mest brukte friluftsområdene i Rogaland. Dette bildet er fra Borestranda. Foto:

Anne Helen Eide i Miljøpartiet De Grønne vil ha Time inn i rekken av små og store samfunn som går sammen og uttrykkelig erkjenner at vi alle befinner oss i en klima- og miljøkrise.

DEL

- Onsdag 1. mai erklærte Storbritannia klimakrise. Før det hadde Skottland, Wales, Manchester, London og dusinvis andre byer og småbyer i Storbritannia gjort det samme. I Norge blir nå det samme forslaget fremmet i fylker og kommuner i hele landet, heter det i interpellasjonen som Anne Helen Eide setter fram i kommunestyret i Time tirsdag.

Viser til FN-rapporter

Hun vil at også Time kommunes folkevalgte skal ta stilling til om det skal erklæres klima- og miljøkrise før høstens kommunevalg.

- Co2 hindrer allerede sollys fra å slippe ut av atmosfæren vår, og vi ser allerede at naturen pendler mellom tørke, flom, vind, varme og kulde for å stabilisere seg rundt et nytt temperaturnivå. I fjor sommer herjet 2000 branner i Norge. Året før herjet regnværet, og ga avlingssvikt i store deler av landet, heter det i interpellasjonen fra Eide.

Representanten for Miljøpartiet De Grønne viser også til FN-rapporter om regnskogdød, havforsuring og bleking av korallrev.

- Veldig, veldig farlig

- Vi har aldri stått over for en større oppgave, og vi har ikke kontroll. Vi har ikke svar på nøyaktig hvor mye som gjør hvilken skade eller på hvor raskt naturen rykker frem for å stabilisere seg på nye temperaturnivåer. Vi vet bare at situasjonen er veldig, veldig farlig. Vi vet heller ikke hva som skal løse dette, eller om nok løsninger vil komme. Vi vet bare at det blir veldig, veldig vanskelig og mennesker jobber akkurat nå på mange fronter for å finne løsninger. Nærmest alt som er vakkert for et menneskesinn står på spill, også de vakre jærstrendene. Vil ordføreren føye Time kommune inn i rekken av små og store samfunn som går sammen og uttrykkelig erkjenner at vi alle sammen befinner oss i en klima- og miljøkrise? spør Eide i tirsdagens kommunestyremøte i Time.

Artikkeltags