Gå til sidens hovedinnhold

Kaizersplassen slo Ålgård torg og ble årets beste utendørsprosjekt

Artikkelen er over 1 år gammel

En lysende begeistret jury premierte lekenheten på plassen framfor Bryne mølle.

Onsdag kveld på DOGA i Oslo, ble Kaizersplassen kunngjort som én av seks vinnere av Norsk Lyspris 2019. Prisen er den gjeveste hedersutmerkelsen for lysdesign og belysningsprodukter i Norge, og deles ut årlig i regi av den ideelle organisasjonen Lyskultur.

I begrunnelsen roser juryen framfor alt "lekenhet, oppfinnsomhet og en frihet til å la lys og lysstyring spille sammen for å skape en større opplevelse. Når man entrer plassen", blir det understreket, "går man på scenen".

Movingheads, røykmaskiner, oljetønner og stoler og sofa av typen Chesterfield, er blant de uvanlige designelementene som kjemper om oppmerksomheten på Kaizersplassen. Likevel framstår plassen som et gjennomført konsept, mener juryen, fordi lysdesigner Halvor Næss har greid å bringe sammen de visuelle elementene til en samlet helhet.

- All ære til Time kommune som har latt belysningen spille førstefiolin i planleggingen av offentlig byrom, og med det skapt en nytenkende, spektakulær, inviterende og veldig inspirerende plass.

Dimensjon var landskapsarkitekt på prosjektet, som er en del av Time kommunes opprustning av Bryne sentrum.

Diplom til det nye torget på Ålgård

Prisvinnerne onsdag strekker seg fra Lindesnes til Ulsteinvik, fra lysdesign og produkter til lysinstallasjoner. I tillegg til priser, ble det delt ut 19 diplomer. Det nye torget på Ålgård mottok diplom for beste utendørsprosjekt, sammen med en skatepark på Lillestrøm.

– Ålgård har fått et vakkert og funksjonelt torg med løsninger som ikke bare forsterker plassens kvaliteter, men danner utgangspunkt for å bygge en sterk identitet for Ålgård, skriver juryen, som mener lysdesignet følger landskapsarkitekturen, på en måte som inviterer til bruk og skaper gode og varierte plassrom.

Prisvinnere Norsk Lyspris 2019

  • Beste innendørsprosjekt: restauranten Under i Lindesnes
  • Beste utendørsprosjekt: Kaizersplassen på Bryne
  • Beste produkt: lysarmaturen Tangent
  • Beste spesialdesignet produkt til prosjekt: Ulsteinbadet i Ulstein Arena
  • Åpen klasse: lysinstallasjonen Light Pressure
  • UNG: armaturen Skjærgårdslys