(Nettavisen) Brann-fansen klarte å sette sinnene i kok blant Bryne-fans under mandagens OBOS-ligakamp mellom Bryne og Brann. Brann vant 5-1, men enkelte Brann-tilhengere virker å være mest fornøyd med banneret bortefansen hadde med seg til Jæren.

«Hei, bønder. Braut spiller for skitne blodpenger. Det finnes kun én Haaland», lød banneret, som viser til at jærbu Erling Braut Haaland spiller for Manchester City, som er eid av Abu Dhabi United Group, som igjen eies av kongefamilien i Abu Dhabi.

Her refererer Brann-fansen også til det 17 år gamle Brann-talentet Markus Haaland, en lokal spiller med tilknytning til supportermiljøet som er populær blant Brann-fansen.

– Nydelig, skriver kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll, på Twitter.

– En Bryne-helt har blitt ansiktet til De forente arabiske emiratene, sier han videre og kaller landets regime for «svært autoritært».

City kritiseres for å la seg bruke til såkalt sportsvasking av regimet i emiratene, der homofili er straffbart med inntil 15 års fengsel, med mulighet for dødsstraff, ifølge Amnesty.

Anklagen fra Myksvoll får Senterparti-topp Geir Pollestad, som tidligere har vært styremedlem i Bryne, til å reagere.

«I 20 år har jeg sympatisert med Brann. Til og med sesonger med fast plass på stadion. Nå går drakta i bosset» skriver han i en Twitter-diskusjon med Myksvoll.


– Dobbeltmoralsk

Premier League-tilhengere som heier på andre lag enn City kan ikke sitte på sin høye hest samtidig som de følger den engelske toppdivisjonen, mener Pollestad.

– Jeg mener man må ta et valg. Enten godtar du de skitne pengene i spillet eller så gjør du det ikke. Deltar du i PL-sirkuset så anerkjenner du stilltiende at det er mye dritt. Jeg synes de legger et for stort ansvar på en enkeltspiller, sier Pollestad til Nettavisen.

– Jeg hadde håpet Erling skulle gå til alle andre klubber enn City, en klubb jeg ikke har noe til overs for, men dette er et samlet sirkus med et samlet ansvar. Å gi skylden til én norsk spiller eller én klubb er en viss dobbeltmoral.

– Hva er ditt forhold til Sportsklubben Brann?

– Jeg har hatt en viss sympati med Brann, helt fra jeg studerte der oppe. Jeg har gått på en del kamper og til og med vært på to cupfinaler. Det har vært en klubb jeg har fulgt med på. Derfor gjorde det litt ekstra vondt. Om det kom fra Vålerenga ville det ikke stukket like dypt.

– Men jeg var litt på vei ut etter den nachspiel-skandalen så dette ble dytten over kanten.

– Er det en overreaksjon å kaste Brann-drakta i søpla på grunn av dette, som du sier på Twitter?

– Nei, det mener jeg ikke. Det ligger noen andre ting i Branns nyere historie som gjør at forholdet til klubben har blitt litt kjøligere. Og jeg har aldri vært forelsket, bare så det er sagt.

Myksvoll i BT mener reaksjonen til Pollestad var litt i overkant.

– Overraskende hard reaksjon på et banner som bare slår fast fakta om Haalands nye arbeidsgiver, sier han i en kort kommentar til Nettavisen.

– Du kommer ikke til Bryne og kødder med Erling, svarer Pollestad, som legger til at Bryne-supporterne ble beæret av å bli kalt bønder av Brann-fansen.

– De mente det negativt, men det oppfattes som positivt, sier han og avslutter med et stikk i retning bergensklubben:

– Hvis underet skulle skje at Brann får en så stor spiller at Newcastle kjøper han, vil jeg se den dagen der Brann sier nei takk til et sånn salg, sier Pollestad og nevner Saudi-eide Newcastle.

Gir Brann-fansen stryk

Heller ikke bergenser og tidligere Brann-spiller Yaw Amankwah er imponert.

– Flaut. Brann fansen vært enorme denne sesongen, men denne syns jeg er pinlig, sier han på Twitter.

Amankwah, som også har spilt i blant annet Stabæk og danske Hobro, forsvarer Haaland:

– Personlig syns jeg det er vanskelig å begynne å slakte spillere for å gjøre de sportslige valgene som er best for sin karriere. Spesielt i en verden hvor knapt noen store klubber ikke har blodpenger i omløp på en eller annen måte.

På sosiale medier møter han motbør fra styremedlem i Branns supporterklubb Bataljonen, Gjert Moldestad:

– Eierne av City utnytter fotballen for å sportsvaske sitt brutale regime. Den overgangen er en del av den sportsvaskingen. At Brannsupportere gir beskjed om at vi ikke vil ha dette i fotballen synes jeg er modig! At du synes det er flaut får stå for din regning, svarer han Amankwah.

Etter 17 av 30 spilte runder leder Brann OBOS-ligaen med 11 poeng ned til Ranheim på 2. plass. Bryne ligger på 13. plass, med ni poeng ned til kvalik og 10 poeng til direkte nedrykk.