Kjører du med sommerdekk? Natt til tirsdag er det meldt minusgrader...

VINTERDEKK: Denne bilen er skodd for vinteren.

VINTERDEKK: Denne bilen er skodd for vinteren. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologen advarer mot nattefrost på Jæren.

DEL

Ifølge yr.no kan det bli minusgrader flere plasser på Jæren natt til tirsdag og tirsdag formiddag. Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, bekrefter at nå blir det trolig kaldt.

– Ja, det er nok fare for at det kan bli ganske lave nattetemperaturer på Jæren, understreker han.

Kaldt og tørt

– Vi får nå etter hvert en værsituasjon hvor vi får forsterkning av høytrykk fra vest som forsterker seg innover landet. Det dirigerer en nordlig og ganske kjølig luftstrøm over hele landet. Så ser det også ut til at det skal bli ganske lite vind tirsdag morgen. Med klarvær og tilførsel av kjøligere luftmasser, er det nok fare for at temperaturene noen steder kan komme under null grader. Og det kan inntreffe nattefrost natt til tirsdag, forklarer meteorologen.

Det positive er at det ikke er meldt så mye nedbør de neste dagene.

– Det har vært noen byger nå i helga, men for mandag ser det ut til at det ikke skal bli noe særlig bygeaktivitet i området, så det kan være at det vil tørke opp i løpet av mandagen. Men enkelte skyggefulle steder, hvor vinden og solen ikke tar, kan det ligge igjen litt fuktighet. Så enkelte steder kan det nok bli litt frost i veibanen. Det er greit å være oppmerksomme på det, sier Haga.

MINUS: Slik spår Yr at temperaturene vil bli flere plasser på Jæren førstkommende tirsdag

MINUS: Slik spår Yr at temperaturene vil bli flere plasser på Jæren førstkommende tirsdag Foto:

Fare for mer frost til helga

Fra og med onsdag ser det ut som høytrykket svekkes og trekker lenger sørover.

– Da vil det bli mer skyet og litt høyere nattetemperatur. Dagtemperaturen blir nok relativt moderat, fem-seks grader vil jeg tro. Så er det mulig at det kan komme litt småregn litt utover onsdagen og torsdagen. Så faren for nattefrost ser så langt ut til å begrense seg til tirsdag. Men til helga kan det inntreffe litt lavere nattetemperaturer igjen, advarer Haga.

Verken piggdekk eller andre vinterdekk er påbudt i Norge, men forskriften om bruk av kjøretøy sier at «kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veigrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende».

– Så det er kanskje like greit å skifte til vinterdekk, om man ikke allerede har gjort det?

– Ja, da er man jo trygg. Men det får den enkelte avgjøre selv. Greier man seg gjennom tirsdagen, går det i alle fall noen dager til, ifølge prognosene vi har, sier Per Egil Haga.

NB! Har du piggdekk og har tenkt deg til Stavanger det neste halvåret? Da må du ikke glemme å betale piggdekkavgift, som ble innført for to år siden.

Artikkeltags