(Bygdeposten)

«Sommerhytta» har kommet til veis ende. Gjennom ti uker og 40 programmer på TV2 har fire par kjempet om å vinne hytta de har bygget opp fra et råbygg.

Inn i finaleuka var det jevnt med 4-4 mellom Anna Rosenlund Skretteberg og Jone Engemoen Hansen fra Åmot samt Kurt Rasmussen og Veronica Johansen Rasmussen. Sistnevnte stakk knepent av med tirsdagens hammer og nesten like jevnt ble det i kampen om onsdagens gullhammer. Likevel var det far og datter fra Hamar som gikk inn i finalen med ledelse 6-4.

Når så naboenes hammer og interiørdommer Aina Sollie Steens hammer gikk til Anna og Jone, var det igjen likt. Men både snekkerdommer Lars Fossum og hagedommer Finn Schjøll ga sine hammere til far og datter.

– Det var en umiddelbar tomhetsfølelse. Tårene presset på og verden mer eller mindre gikk i svart, sier Jone Engemoen Hansen til Bygdeposten om følelsen i sekundene konfettien ble fyrt av på Mjøsli.

Holdt tett

Snart ett år har gått siden innspillingen var ferdig. Paret har vendt tilbake til sine hverdager og holdt tett om resultatet.

– Den helt nærmeste familien vet at vi tapte, men ingen venner og ingen andre. I morgen har vi invitert noen venner til et hyggelig selskap, og de har nok en følelse av at det er seiersfest. Det er det altså ikke, sier Anna.

Bygdeposten treffer paret hjemme i Åmot. Etter det ble kjent at de skulle være med på programmet, og etter at det begynte å rulle over skjermene fire kvelder i uka har det til tider vært vanskelig å ti stille.

– Jeg har en venninne som følger ivrig med. Hun har lenge sagt at «jeg tror dere kommer på andreplass», og jeg kjenner at jeg blir forbanna. Gni det inn, liksom. Men så kan jeg ikke vise at jeg blir forbanna, sier Anna.

– Nesten hver mandag de siste ukene har kollegene mine spurt om jeg har vært på hytta i helga. De har ikke fått noe svar, men nå kan jeg si nei, sier Jone.

Én unna

Hadde Åmot-paret fått én hammer mer enn de fikk, enten fra Finn Schjøll eller Lars Fossum, ville de stukket av med hytta. Da ville det nemlig stått 7-7 og nabohammeren hadde blitt avgjørende.

– Den siste uka jobbet vi mye og hardt, ikke minst ute. Mye av det vi gjorde, gjorde vi for å tilfredsstille Finn. Når vi også legger til at han grein av dammen vi laget tidligere i sesongen, skal vi nok innrømme at vi ble ekstra skuffet over at hans hammer ikke gikk til oss, sier de to til Bygdeposten.

Nettroll

Samtidig finnes det en aldri så liten oppside ved det hele også – et lite stikk tilbake til nettroll og andre som har plaget paret og særlig Anna gjennom store deler av sesongen.

– Det finnes ganske mange der ute som mener at vi er Finns favoritter. De har sittet de siste ukene og regnet sannsynlighet for sluttresultat og nesten alle regner med at vi får hans hammer. Det gjorde vi altså ikke, noe som viser at det er mulig å ta feil, sier hun.

For det har vært mye, så mye at Anna en periode ikke syntes det var morsomt å være alene hjemme. De siste ukene har det heldigvis roet seg.

– Hadde vi vunnet, frykter jeg hetsen hadde kommet tilbake.

Les også

Til dere som har hetset Anna (23). Dere er noen naive TV-seere som tror på alt dere ser på «Sommerhytta»

Tapte fire millioner

Nå blir det altså hjemmekos, og hagekos i stedet for hyttekos for det unge paret. Hytta, som var taksert til 4,1 millioner kroner vil bli solgt på det åpne markedet.

– Vi skulle gjerne kjøpt den, men i vår fase av livet lar det seg ikke gjøre. Vi må prioritere enebolig og andre viktigere investeringer først, sier Anna

– Det føles litt som at vi har tapt fire millioner kroner. Fra start var jeg veldig klar på at det er bare 25 prosent sjanse for å vinne, men slik det utviklet seg ble det 50. Da er det ekstra vondt, sier Jone.

Før deltakelsen hadde de bestemt seg for at de ikke skulle skape følelser for hytta, men det var lettere sagt enn gjort.

– Jeg tror ikke det hadde vært mulig å skape et så bra resultat uten å legge følelser i det, konkluderer Jone.

Og hyttedrømmen, den lever.

– Vi skal oppfylle hyttedrømmen en dag, det vil bare ta lengre tid, sier de to.

Varme bad og pizza

Det paret derimot sitter igjen med er gevinstene fra konkurranser underveis i løpet av de ti ukene. Det inkluderer blant annet et boblebad og en solid pizzaovn.

– Boblebadet har vi brukt siden i fjor høst, og det er virkelig deilig på en kald høst- og vinterdag. Pizzaovnen har vi også prøvd, og det blir fantastisk god pizza i den, sier Anna.

Også puter, tekstiler og interiør de fikk penger til å kjøpe inn, har de hatt mulighet til å ta med hjem.

– Jeg vil anslå at vi sitter igjen med verdier for i overkant av 100.000 kroner, sier Jone.

– Men vi har jo sett at du er en stilbevisst dame, og det som ble kjøpt inn til hytta ble kjøpt for å passe der. Passer det samme her hjemme?

– Nei, det gjør ikke det. Vi kjøpte veldig mye i blått, for å ta igjen fargen fra Mjøsa og det passer ikke her i det hele tatt. Blant annet noen veldig fine Halvor Bakke-lykter. Noe av det har jeg klart å selge unna, og resten blir nok lagt ut for salg nå som sluttresultatet er klart, sier Anna.

En ting som derimot skal få plass, er hagegruppa som de vant.

– Den er mye bedre å sitte i enn den vi har fra før. Så den gleder jeg meg til å hente fram fra lageret hvor vi har holdt den skjult, sier Anna.

– Mye av dette er jo ting vi har snakket om, men som man i en normal økonomi ikke prioriterer. Bålpanna er også et slikt eksempel. Den har vi også klart å bruke i vinter, uten at noen har fattet mistanke, sier Jone.

Har kontakt

Tre av fire par fra «Sommerhytta» har fortsatt kontakt i dag.

– Adrian og Christine, tvillingene og vi skal snart ut for å spise sammen. Jeg tipper det kan bli lagt merke til. Vi ser jo allerede hvordan vi blir kjent igjen på gata, sier Jone.

Det har de fått kjenne på i ulike situasjoner de siste ukene.

– Jeg har vært et par ganger i Drammen alene, og ser at folk titter ekstra nøye på meg. Så var jeg og Anna nedover for noen dager siden og da var det tydelig at folk kjente oss igjen, sier han.

Vinnerparet har de derimot mindre kontakt med.

– I starten ville det bare blitt rart for oss å ta kontakt med dem. Det var jo sårt at vi ble slått så på målstreken som vi gjorde. På samme måte tror jeg de ville unngå å virke hoverende og ikke ta kontakt med oss, sier Jone, som understreker at han liker Kurt som person veldig godt.

– Vi knyttet noen bånd under opptak, og hadde det morsomt sammen.

Ferdig med reality?

Med en nyslått kjendistilværelsen er det ikke umulig at det kan dukke opp nye tilbud. Alt fra Skal vi danse til Farmen kjendis er programkonsepter hvor mer eller mindre kjente personer får tilbud om å delta.

Så da blir spørsmålet om det frister med mer TV-opptak etter opplevelser både på og utenfor skjermen.

– Jeg kjenner at jeg er forsynt. Dette holder, sier Jone bestemt.

– Farmen kunne vært spennende, men..., sier Anna, litt mer usikker enn samboeren.