Gå til sidens hovedinnhold

Leah (27) utdannet seg til frisør, byttet til mureryrke og er nå bonde ved siden av

For Leah Kverme var det ikke lett å velge hva hun skulle bli. Hun har derfor testet mye, og er i dag fornøyd med å ha en fot i tre forskjellige yrker.

Da Leah Kverme etter noen år innså at frisør ikke var det rette for henne, valgte hun helt bevisst å søke seg til et mannsdominert yrke.

– Det er ikke til å stikke under stol at det er bedre betalt, sier hun.

Murer eller maler

Hun var nemlig opptatt av å klare seg veldig godt økonomisk på to inntekter, men også klare seg fint på en inntekt.

– Da jeg skulle bytte yrke sto det mellom murer og maler. Jeg ville fortsette i et kreativt yrke, og begge de to er nettopp det.

Valget falt på murer, og hun begynte derfor å ta kontakt med bedrifter for å høre om de ville ta inn en voksen lærling. Det ville Murmester Heskje, firmaet hun jobber hos i dag.

– De tok en sjanse på meg ettersom jeg aldri hadde tatt i en flis før, sier hun med et smil.

Hun har nå jobbet som murer i tre år, og forteller at det er det beste valget hun noensinne har tatt.

– Jeg kunne ikke gjort et bedre karrierevalg. Nå jobber jeg litt som frisør annenhver helg, bare for å holde det ved like. Det er kjekt dét, men jeg kjenner at jeg gjorde det beste valget på alle vis ved å ta en annen utdanning.

Vi trenger begge kjønn

Kverme drar frem viktigheten av kvinner i mannsdominerte yrker. Hun tror det føles unaturlig for mange jenter å se på disse fagene som aktuelle, og mener det setter begrensninger. Hun håper at denne holdningen vil forsvinne.

– Det var aldri en tanke for meg når jeg startet på videregående at jeg skulle ta byggfag. I tillegg tror jeg vi ser mer begrensninger enn hva det faktisk er. Jeg er 60 kilo og klarer helt fint å bære de tingene jeg skal, det hadde jeg derimot ikke trodd da jeg var 16 år.

Hun forteller at jenter har en stor fordel i slike yrker. De er ofte mer nøyaktige og opptatt av de små detaljene i arbeidet.

– Det å legge silikon er ofte noe damer mestrer veldig bra. Det er praktisk å være liten og lett jente i forhold til stor mann i mange tilfeller, men også omvendt. Vi trenger begge kjønn.

Drømmer om å drive gård

Selv om hun både er murer og frisør på deltid, er drømmen å drive gård. Dette har hun også en fot innenfor da hun og mammaen hennes driver med sauer sammen.

– Jeg har jo generelt ikke «ro i rauå», sier hun og ler.

– Jeg liker å gjøre mange ting på likt og kunne mye. Det var også mye av grunnen til at jeg tok denne utfordringen med å bli murer.

Gårdsdrømmen haster derimot ikke.

– Jeg har det fantastisk fint akkurat som jeg har det nå.

Mestringsfølelse

Hun har nå klatret i gradene, og er prosjektleder for bedriftens satsing på mikrosement. Det trives hun svært godt med.

– Det er mikrosement og flislegging på bad jeg liker aller best. Jeg trives veldig godt alene med musikk på ørene og bare holde med mitt, sier hun.

Det aller beste med murerfaget i hennes øyne er mestringsfølelsen etter et endt prosjekt.

– Du har laget noe med hendene dine og fått brukt kreativiteten. Det er en herlig følelse å se det du har laget stå ferdig, og ikke minst i så mange år fremover.

Les også

Leah Marina (27) får det travelt i påsken: – Føler vi er i en ammetåke på slutten, men det er mer kjekt enn stress