Tilbudet gis i år til de som går yrkesfag eller studiespesialisering og har strøket eller mangler vurdering i et fag. I fjor var det kun elever fra yrkesfag som fikk lov til å bli med. Til neste år får også de som mangler vurdering på grunn av fravær muligheten til å gå på skole om sommeren.

Alternativet til de som har strøket i et fag er å ta det opp som privatist. Det koster fort over 20.000 for undervisning og eksamen.

Tilbudet fra fylkeskommunen er gratis.

Ut i garasjen

– Jeg vet jeg ikke klarer å øve hjemme. Der klarer jeg ikke samle samme viljen. Det blir fort at slik at jeg sitter en time før jeg går ut i garasjen, forteller Leon Hauge, som går teknikk og industriell produksjon på Bryne vgs.

Han hadde sommerjobb både som avløser og i bilverksted klar før han fikk tilbudet om å gå på sommerskolen på Bryne vgs.

– Jeg fikk lov til å ta disse to ukene fri. Det er jo helt forferdelig å bruke to uker av sommeren på skole, men jeg tror ikke jeg hadde klart å øve nok hjemme, sier Leon.

Skolefraværet gikk ned, legebesøk og antibiotika opp

Hverdagen på Bryne vgs disse dagene starter klokken 8. Da er det gratis frokost. etter frokosten bruker elevene hele dagen på faget de skal ha, med pauser som en vanlig skolehverdag. Klokken 11.30 er det lunsj i en time. Skoledagen er over 15.30. Elevene har samme faget hele dagen i to uker. Den siste dagen er det eksamen.

– Etter eksamen skal jeg rett til Sverige på rallycross. Vi kjører rett etter eksamen er ferdig, avslutter han.

Eksamen er nå på onsdag.

På besøk

På tirsdag var Daniel Bøhn Rayner og Tom Kalsås fra Arbeiderpartiet innom og spiste lunsj sammen med elevene.

– Sommerskolen er vinn-vinn for elevene og samfunnet, forteller Rayner, og fortsetter:

–Det koster noe, men kostnaden ved at folk stryker og faller utenfor er mye større for samfunnet enn denne sommerskolen.

I fjor bestod 82 av de 92 elevene som gikk på sommerskole i Rogaland. Tilbudet finnes på Bryne, Karmsund og Jåttå videregående skoler.

Inspirere

Bendik Bartnes studerer vanligvis for å bli maskiningeniør. Han har vært en av lærerassistentene på sommerskolen.

– Det er viktig å få elevene til å puste med nesa og å inspirere dem til å lære nytt, forteller han.