(Sandnesposten)

SANDNES ULF: I forkant av seriestarten mot Bryne lørdag, har Øystein Elvestad og de andre i markedsavdelingen lagt ned et arbeid ut over det man kan forvente. Klubben benytter sitt nettverk slik at Ukrainske flyktninger får en positiv opplevelse oppi all urett som begås mot dem og deres hjemland.

Byens hoteller er i ferd med å fylles opp av innbyggere som har måttet flykte fra de meningsløse angrepene. De første ankom Gjesdal, hvor innehaverne åpenhjertig og forbilledlig åpnet dørene. I dag bor det midlertidig et sted mellom 65–70 ukrainere på gjestgiveriet.

Blant dem er 13 år gamle Andrey Pintak. Tenåringen skal sparke i gang lokaloppgjøret mellom Sandnes Ulf og Bryne. Til denne kampen skal det også være markeringer i forkant. Lagets to kapteiner bærer lørdag det Ukrainske flaggets farger på venstrearmen.

Gleder seg

Inn dørene på gjestgiveriet kommer Andrey Pintak etter en sykkeltur sammen med norsk ungdom. På tross av språkbarrierer har han allerede blitt venner med flere.

Gutten lyser opp når han via tolken, Svetlana, forteller at han gleder seg til både kampen og hans første spark på ballen.

Dette blir også en opplevelse som blir husket av foreldre, hans to brødre, alle på det midlertidige bostedet, publikum og trolig i store deler av landet. Nordmenn sympatiserer med folket.

– Jeg gleder meg til lørdag, men jeg har aldri vært på Øster Hus Arena. Det blir første gang, sier Andrey.

Første gang på stadion

Noen finner frem et dronebilde av stadion.

– Wow, sier Andrey og tar på seg fjorårets lyseblå hjemmedrakt.

Kommersiell leder Øystein Elvestad i Sandnes Ulf forklarer at de har gjort avtaler med både Kjosavik Buss og Sandnes Taxi. Selskapene bidrar med å frakte de utenlandske tilskuerne både til og fra kamp.

– Fra Gjesdal Gjestgiveri er det nå 36 påmeldte. Vi skal også hente gjester fra andre midlertidige bosted i Sandnes. Det blir et sted mellom 50–80 ukrainere på kamp lørdag. De skal være med før kamp i fansonen, og etter kamp kommer spillerne bort for å hilse på dem. Gjestene skal sitte på felt A, forteller Elvestad.

Supporterklubben Gaukereiret har også planer for markering under kampen.

Kampen mellom Sandnes Ulf og Bryne starter 16.00. Sjelden har en fotballkamp på Øster Hus Arena vært mer vanskelig å spå utfallet av. Hjemmelaget må finne seg i å være knepne favoritter, men alt kan i realiteten skje.

Det sikre er at Andrey Pintak setter i gang festen.

Et spark i håp om forsoning og fred.