For de av oss som dvelte over om ledelsen i Lyse og Green Mountain hadde mistet bakkekontakten ble 22. mai en ny merkedag. Gjennom sin opptreden i Jærbladets spalter tok de salgsargumentet for datasenter på Kvernaland til nye høyder. Under dekke av folkeopplysning og klargjøring.

Det som i starten av mars var et løfte om 10000 arbeidsplasser har i løpet av 2 måneders tid vokst til 58000. Pluss. Det er ikke bare sjokkerende og forvirrende, det viser også hvor mye fleksibilitet som tilbys når man gjør sysselsettingsanslag fra skrivebordet. Heller ikke denne gangen føler Lyse eller Green Mountain seg forpliktet til å klargjøre resonnementene bak slike tall. De er i alle fall ærlige om at de har kommet på dem selv.

At de skaper et inntrykk av å kunne sysselsette samtlige Rogalendinger sør for Sandnes lever Lyse og Green Mountain godt med. Når man sikter på stjernene, så havner man kanskje på månen. Det er i alle fall et godt salgstriks å starte med å sjokkere. For da blir det lettere å få politikere og borgere til å akseptere mindre inngrep selv om de fortsatt er ekstreme. Markedsføring skal skape føyelighet, ikke opplyse.

I sitt ferskeste blogginnlegg fremhever Gyland fra Green Mountain mulighetene som oppstår ved kraftutbyggingen på Fagrafjell: «huge amounts of renewable, stable and redundant power available for clients». Det er lett å begynne å tvile på hvem som eier Norge i dag. Konsesjon til kraftstasjonen kom på bakgrunn av kommende befolkningsvekst og alminnelig bruk. Fra Kvernaland planlegger Green Mountain å bruke strøm tilsvarende 150000 husstander, i et minimumsscenario. En datasenterklynge som drar jevnt 270MW vil i løpet av et år forbruke halvparten av hva Norges 800 gamle og nye vindturbiner er i stand til å produsere. I sitt maksimumsscenario ønsker de å bruke 13,5 % av hele Rogalands samlede vannkraftproduksjon.

I Jærbladet beroliger Lyse med at prosjektet ikke blir så stort likevel. Det er journalister som har misforstått. For dem som likevel skulle være i tvil om at Kvernaland skal bli det nye Forus er det greit å vite at minsteanslaget utgjør 2 Forus travbaner, og minst 8 M44. Sammen med «annen industri» skal dette huses innenfor et område på størrelse med hele nordre del av Forus. Maksimumsscenarioet representerer det dobbelte. Godt på vei hele næringsbebyggelsen på Forus, vest for E39.