Bistandsadvokat mener koranskole er ansvarlig for drapene i Marokko

Artikkelen er over 1 år gammel

Flere av de terrortiltalte mennene har studert sharia.

DEL

Mandag 17. desember 2018 ble Maren Ueland (28) fra Bryne og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept i et turområde nær landsbyen Imlil i Atlasfjellene i Marokko. Fire menn er tiltalt for selve drapet, i tillegg er 20 andre menn tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrorhandling og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

Rettssaken etter drapene har blitt utsatt flere ganger, torsdag forklarte flere av de 24 tiltalte seg i retten.

– Jeg reagerte sterkt på at mine brødre drepte kvinner. De burde drept amerikanske menn, sa en av de tiltalte, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Tror du fremdeles på hellig krig, spurte rettens leder, tingrettsdommer Abdelatif Amrani.

– Ja, skal den tiltalte mannen ha ropt, ifølge marokkanske journalister som Aftenbladet har snakket med etter torsdagens rettsforhandlinger i byen Salé.

LES OGSÅ: Alle de drapstiltalte i Marokko har tilstått

«Arnested for terror»

Bistandsadvokat Khaled Fataoui representerer de etterlatte etter danske Louisa Vesterager Jespersen. Han sa i retten at organisasjonen som drev skolen som flere av de tiltalte gikk på i forkant av drapene, måtte ansvarliggjøres.

Flere av de tiltalte har studert sharia ved en koranskole i Marrakech.

– Organisasjonen er en fundamental del av saken. Staten Marokko også, men organisasjonen er veldig viktig. Den er direkte og indirekte ansvarlig for drapene, sier Khalid El Fataoui til NRK.

Advokaten beskriver skolen som arnested for terror, og mener også at det er tette koblinger mellom skolen og Saudi-Arabia.

Fortsetter 20. juni

Rettssaken mot de terrortiltalte mennene har flere ganger blitt utsatt. Ragnar Falck Paulsen, som er bistandsadvokat for familien til Maren Ueland, sier til NRK at han jobber med å få på plass en marokkansk advokat til å følge rettssaken i Salé.

– Advokaten er ikke klar ennå. Vi har en representant fra ambassaden som følger rettsmøtene, og vi får oversendt et referat fra UD i etterkant, sier Falck Paulsen til NRK.

Retten tar nå ny pause, så blir neste rettsmøte 20. juni. Det forventes at rettssaken er ferdig i oktober.

LES OGSÅ:

Artikkeltags