Mars var mild, men våt

MILDT, MEN VÅTT: Mars måned var på ingen måte kaldere enn det som er normalt, men bragte med seg en hel del mer nedbør.

MILDT, MEN VÅTT: Mars måned var på ingen måte kaldere enn det som er normalt, men bragte med seg en hel del mer nedbør. Foto:

Er du en av dem som har klaget på kulde den siste måneden? Da har du rett og slett tatt feil. Nedbøren derimot, har du hatt all mulig grunn til å klage over.

DEL

Vi legger bak oss en turbulent og litt annerledes mars måned.

Koronaviruset har slått inn over landet som noen heftige dønninger ville slått inn over Jærstrendene. Mange holder seg hjemme i tråd med retningslinjene helsemyndighetene har sendt ut til befolkningen.

1–2 grader over normalen

Det har kanskje også gitt flere muligheten til å studere været på nært hold, og rapportene fra Metrologisk institutt er krystallklare: mars 2020 var en mild, men også våt måned på Jæren.

Forsker ved klimatjenesteavdelingen i Meteorologisk institutt, Hanne Heiberg oppsummerer det på følgende måte:

– Nei, det har ikke vært en spesielt kald mars måned. For Rogalands del har temperaturene ligget jevnt på over 1–2 grader av det som er normalen.

Og ser vi på de registrerte tallene fra Særheim målestasjon i Klepp og ved Obrestad fyr i Hå, konstaterer vi nettopp det.

Førstnevnte målte nemlig middeltemperaturer på 1,7 grader av mars-normalen, mens det på Obrestad ble målt 1,8 grader over det normale. Høyeste målte temperatur for de to stasjonene havnet på 9,6 grader i Klepp, og på 7,8 grader i Hå.

Mye nedbør

– Det vi derimot ser er at mange av målestasjonene våre har registrert opp mot det dobbelte av normalen hva nedbør angår, sier Heiberg.

På Obrestad fyr ble det registrert nedbør på 138 % av normalen for mars måned, mens det på Særheim målestasjon ble registrert hele 149,3 %.

Begge målte mest nedbør den 8. mars. Da kom det henholdsvis 31 og 24,3 millimeter nedbør på ett døgn.

Kan få fint påskevær

Når vi nå legger bak oss den tredje måneden i året, er det også naturlig å rette blikket mot påsken og været vi måtte få i den anledning. Nyhetene fra meteorologene gir rom for optimisme dersom man er på jakt etter fint påskevær:

– Utover i neste uke ser det ut som om det blir litt mer sol, men også noe nedbør i perioder, men det ser forholdsvis mildt ut i starten på påskeuka. Det ser også ut som om det blir ganske rolige vindforhold utover i uka, med stort sett sørlig vind. Så det kan bli noen fine dager med 10–13 grader og litt sol i perioder, sier meteorolog, Eldbjørg Moxnes.

Før hun avslutter:

– Det er de første dagene som blir litt vinterlige, så snur det og blir det mer vårlig utover i påsken.

Foto:

Artikkeltags