(Sandnesposten)

SIRDAL: : – Vi merker at stadig flere kjøper hytte på fjellet, sier eiendomsmegler Dan Chruickshank i Eiendomsmegler 1.

Sirdalsmegleren forteller at har allerede har solgt seg tom og kun har én hytte igjen til salgs i Sirdal.

– Korona har helt klart en effekt på hyttesalget. Når det ikke lenger lar seg gjøre å reise til for eksempel Alpene, ser vi at flere velger å kjøpe hytte i Sirdal, sier Chruickshank til Sandnesposten.

Han har solgt hytter i Sirdal de siste tolv årene og forteller at flere kjøpere er med på budrundene på hyttene enn det som er forventet.

– Kanskje vil denne usikkerheten rundt å reise til utlandet fortsette frem i tid, og da er ofte Sirdal en vinner for regionen Jæren, Stavanger, Sandnes og Egersund. Sirdal har enklest tilgang i motsetning til fjellområdene lenger vekk, sier Chruickshank.

Han forteller at han trenger flere fritidsboliger å selge, og har kjøpere som er på jakt.

132 fritidsboliger

Eiendomsmegler 1 er ledende aktør i Sirdal og selger dobbelt så mange hytter i området som andre meglere.

I 2020 solgte Eiendomsmegler 1 hele 132 fritidsboliger i Sirdal, til en snittpris på 2,86 millioner kroner.

Tilbudet og etterspørselen etter fritidsbolig i Sirdal har skutt i været i løpet av de siste ti årene. Prisene har gradvis økt i takt med etterspørselen.

– Prisene har steget jevnt og blitt høyere selv gjennom de dårlige periodene vi hadde fra 2014 til 2017. Da gikk det dårlig i byene, men Sirdal fortsatte et godt marked. Folk kjøpte fortsatt hyttene de drømte om og hyttemarkedet i Sirdal har hatt en god stigning, sier Chruickshank.

Sirdal vinner definitivt mye på tilgjengelighet, og for mange er dette en lettere reisevei enn for eksempel til Røldal eller Haukelifjell.

En helårsplass

I tillegg har Sirdal blitt en helårsplass. For drøye ti år siden var Sirdal kjent som et vinterparadis – et sted hyttefolket først og fremst oppholdt seg i vinterhalvåret.

I dag, med både klatrepark, golfbane, kanopadling, fiske og fantastisk flotte turstier, er det ikke rart at mange velger å være i Sirdal også på sommeren.

– Det er også badepark og badeaktiviteter både i fjellstua og i Tjørhom trekket samt sklier, hoppeslott og hinderløyper på vannet. Også er det mountainbikes som blir dratt opp i trekket. Alle disse tilbudene er med på å gjøre Sirdal attraktivt utenfor vinterhalvåret, sier han.

I tillegg satses det nå på sykkelstier og utvikling av sykkeltilbudet i området.

Færre selger fritidsboligen sin

Dan Chruickshank forteller at færre hytteeiere selger hyttene sine.

– Mange sitter nok på hytta si litt lenger og bruker den mer selv, og da blir det færre hytter til salg på bruktmarkedet. Andre velger å oppgradere ved å kjøpe en større hytte for storfamilien sin, sier han.