Idrettspolitisk selvmål

DRAUMEN: Ein stor hall på Meieritomta, sentralt på Kleppe. Det er draumen til Klepp idrettsråd, men som politikarane nå har utsett.  (Illustrasjon: Masiv/Klepp idrettsråd)

DRAUMEN: Ein stor hall på Meieritomta, sentralt på Kleppe. Det er draumen til Klepp idrettsråd, men som politikarane nå har utsett. (Illustrasjon: Masiv/Klepp idrettsråd)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LesarbrevKlepp kommunestyre valgte mandag 17. juni å utsette plassering av nytt folkehelseanlegg. Selv om enkelte politikere hevdet at dette kun er en utsettelse så er realiteten at «drømmen til idretten» endte som et mareritt.

Til alle gode idrettsvenner i Klepp som har stått på for å realisert anlegget. Takk for kampen. Vi tapte. Vi har fulgt de innspill vi har fått fra politikerne og administrasjonen. Vi har ventet på lokalisering av skolene, vi har siden desember 2017, altså i 1,5 år, tålmodig ventet på at administrasjonen skulle få laget en sak om potensiell plassering av folkehelseanlegget. Vi har hatt dialog med næringsliv, entreprenører, forbund og kompetansepersoner. Vi har gitt kommunen gratis skisser, forslag til løsninger og vi har korrigert disse basert på innspill vi har fått fra både politikere og administrasjonen.

Vi har opplevd samarbeid og vilje, både internt i Klepp idrettsråd og mot politikere, så konstruktiv og god at vi hadde tillit til at debatten om plassering av idrettshall skulle skje under et av idrettens viktigste paroler «fair play». Så feil kunne vi ta.

Det var gledelig å se at både Høyre, Arbeiderpartiet og Venstre ser nytten av å satse på ungdom og folkehelse. Idrettsrådet som samler hele idretten i Klepp, har over flere år jobbet med et konsept som skal ta høyde for nye trender, skape møteplass på tvers av alder og ikke minst være et anlegg som skal møte den kommende generasjons behov. I debatten var både Marie Storhaug (H), Sigmund Rolfsen (Ap) og Børge Brunes (V) visjonære, og snakket om hvordan dette anlegget kan forene interesser, alder og behov. For alle som er opptatt av barns oppvekstmiljø var dette musikk å høre.

LES OGSÅ:

I mitt over 20 års lange engasjement i idretten i Klepp, har det vært gledelig å se hvordan idretten i denne saken har stått samlet omkring dette prosjektet. For ikke mange år siden var det sterke krefter internt i idrettsrådet som jobbet for sin idrett og sitt anlegg, og når vi kom med innspill om manglende anlegg var svaret at dette måtte forankres i idrettsrådet. Dermed var all framdrift satt sjakk matt.

Denne gang sto idretten i hele Klepp kommune samlet og hadde prioritert sitt anlegg.

Jeg trodde oppriktig at administrasjon og politikere denne gangen ville lytte til idretten. Det gjorde heldigvis både Høyre, Ap og Venstre.

Troen hadde jeg helt til Tore Bore og KrF gikk på talerstolen og hadde kommet fram til at en ny idrettshall på Engelsvoll var viktigere enn idrettsrådets samlede innstilling. KrF, som jeg mente var det mest framtidsrettet partiet når det gjaldt idrett foran forrige valg, hadde fra å være positive i Formannskapet gått til et samlet nei i Kommunestyret. Partileder og engasjert idrettsmann Torbjørn Hovland klarte å få partiet med på et utsettelsesforslag, og med det håpet han å unngå den store idrettspolitiske flause.

LES OGSÅ:

I sin appell så prøvde han å overbevise andre om at dette ikke var et punktum, men et utsettelsesforslag. Han skal ha for forsøket. KrF, hvorfor holdt dere oss for narr? Dere har hatt varaordfører, dere har vært med i forhandlingsutvalget, dere har vært orientert om sakens framdrift. Hvorfor kom dere ikke med noen signaler tidligere?

Senterpartiet var klare på at de ikke ønsket å bygge ut meieritomta nå. Det er greit å forholde seg til. Mer overraskende var det å høre Marianne Øvregaard (sp), som fra talerstolen uttrykte seg overrasket over at denne saken kom opp til vedtak allerede nå. Det er rett å slett flaut å registrere at en så sentral politiker viser så lite respekt og kunnskap i en sak som betyr så mye for så mange.

Det hele endte opp med et utsettelsesforslag fra Thorbjørg Kristjansdottir (MDG). Det var flere enn meg som reagerte kraftig når hun i debattens innspurt skiftet fra MDG politiker til ansatt i Klepp kommune avd. kultur. Hun benyttet mulighet til å holde et innlegg om hva de ansatte på kulturkontoret mente om saken. I politikken vurderes habilitet. I idretten bruker vi begrepet Fair Play når det gjelder intensjonen i regelverket. For meg som sjeldent lytter til politiske debatter var dette merkelig opptreden og langt utenfor i alle fall det som i idretten defineres som Fair Play.

LES OGSÅ: Rådhus og kyrkje blir for stort og dyrt

Frp, som i Formannskapet støttet videre arbeid med meieritomta, lot seg sannsynligvis forvirre av høye og urealistiske summer i saksframlegget og feiget ut og støttet utsettelsesforslaget. Som nevnt tidligere har rådmann brukt 1,5 år på denne saken og til politikerne ble det presentert estimat på 160 mill. for dobbelthall på meieritomta. Rådmann viser til andre og billigere prosjekt, men summen er så anselig at det er god grunn til å bli skremt av mindre. Hvilket motiv administrasjon hadde for å skru tallene opp så høyt er uvisst. Samtidig som Klepp kommune utsatte denne saken vedtok Gjesdal kommune ny dobbelthall til 53 millioner. 107 (!) millioner billigere enn det som lå i rådmannens estimat.

Hvorfor så harde ordelag når saken kun er «utsatt»:

– Fordi dette er ingen utsettelse, det er med stor sannsynlighet siste punktum

– Fordi idrettsrådet ikke er hørt

– Fordi jeg opplever at mange fortsatt ikke ser forskjellen på et folkehelseanlegg og en idrettshall

– Fordi mange allerede har ventet i 1,5 år på administrasjonen i denne saken

– Fordi idretten ikke ba om noe endelig vedtak om meieritomta, men mulighet til å ha dette som førsteprioritet i videre arbeid. Saken skulle jo opp våren 2020 for videre godkjenning.

– Fordi de økonomiske tallene fra rådmannen og de som verserte i debatten er ren synsing.

– Fordi idretten ikke får mulighet til å vise og beskrive hvordan vi kan få bygget dette folkehelseanlegget, hva vi kan bidra med, samt hvilke muligheter som ligger i kommersielt samarbeid.

– Fordi det var nå det var vilje i både frivilligheten og næringslivet til å få realisert dette.

LES OGSÅ:

Undertegnede gikk av som leder av håndballgruppa i Klepp IL i vinter. Stillingen er fortsatt ledig. Jeg vil nå innstendig oppfordre «de forsiktige» som Tore Bore beskrev innbyggere på Klepp stasjon som ikke tør å mene noe i de demokratiske kanalene til idretten, klubb og idrettsråd, til å overta vervet. I mine 20 år som leder av håndball og barneidrett har jeg hatt gleden av å samarbeide med mange flotte mennesker fra Klepp Stasjon. De har alle hatt tydelige meninger og bidratt positivt inn i klubben. I min verden er «de forsiktige» ikke forsiktige. Det er mennesker som overlater verv til andre fordi de ikke gidder bidra, det er mennesker som vil ha men som ikke ønsker å gi.

Det ble sagt mye om denne saken i gårsdagens debatt. Jeg synes Karl Kleppes innlegg er mest beskrivende, «dette er helt absurd».

9. september er det valg.


Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags