Nyland er mer enn en barnehage

BLIDE GUTTER: Treåringene Brage og Johannes stortrives på Nyland barnehage. Hvorfor ta bort noe som fungerer og hvor både barn og voksne trives? spør Linn Hartvedt.

BLIDE GUTTER: Treåringene Brage og Johannes stortrives på Nyland barnehage. Hvorfor ta bort noe som fungerer og hvor både barn og voksne trives? spør Linn Hartvedt.

Av

En eventuell nedleggelse av Nyland vil gå hardt utover oss alle.

DEL

Lesarbrev"Nyland barnehage, hei hei hei, ingen barnehage er som deg, HURRA!"

Dette synger barna våre i 17. mai-toget og vaier med flagget – feststemte, glade og oppglødde. De søte små i finstasen som koser seg med gjengen sin. En barnehage de er så stolt av som heter Nyland.

Nyland er for oss en barnehage med samhold. Vi kjenner hverandre, viser omsorg og bryr oss. Fra klokken er 7 på morgenkvisten hører vi "god morgen" i gangene og blir møtt av et personale som er bemerkelsesverdig våkne og klar for en ny dag. Det å bli sett og hørt – voksne så vel som barna – er Nyland eksperter på!

Ta frokosten som et eksempel. Her sitter det et fåtalls barn rundt et bord - en sosial møteplass ikke så ulikt som det er hjemme. Dette skaper en indre ro hos barna, en trygghetsfølelse og et velvære som betyr så uendelig mye for hverdagen. Det å få en god start på dagen er ingen selvfølge, men noe Nyland har en positiv innvirkning på så snart en kommer inn dørene. Her er det plass og hjerterom for alle.

I Nyland er det både liten avdeling (1-3 år) og stor avdeling (3-6 år) i to separate bygg. Det er gull verdt for barna våre, og nettopp av den grunn er det mange som velger Nyland. Barna på småbarnsavdelingen har sin boltreplass og lekeområde tilpasset aldersgruppen. For de større barna er utflukt med bussen et høydepunkt og en mulighet Nyland har å by på. Det å være atskilt fra hverandre er imidlertid ingen hindring fra å møtes. Jevnt og trutt besøker barna hverandre, noe som gjør at barna blir kjent på tvers av alder og gruppesammensetning. Nyland er en sammensveiset gjeng og bidrar til et mangfoldig barnehagetilbud i Time kommune.

Barnehagen har videre lange tradisjoner og er en av få barnehager på «gamle Rosseland». I ekte Nyland ånd har vi det årlige utendørs sommershowet hvor barna opptrer og foreldre og besteforeldre er tilskuere. Årlig arrangeres det besteforeldredag hvor besteforeldre inviteres til å ta del i barnehagehverdagen. Det er ingen selvfølge at en barnehage har kapasitet til slike arrangement, men på Nyland er det mulig. Når det nærmer seg påske, jul og andre høytider er det bare å glede seg. Ikke bare til kunstverkene fra barna våre, men også håndavtrykk som foreviges på en kopp eller et lerret. Et håndavtrykk som med tiden vil vokse, men som akkurat nå er et håndavtrykk av et barnehagebarn på Nyland.

De ansatte på Nyland er i en liga for seg selv ved den gleden de utstråler over å være sammen med barna våre. Da er det ikke lenger bare en jobb, men en genuin interesse og omsorg for det kjæreste vi har. Vi får detaljerte beskrivelser av små glimt i barnehagedagen som betyr så uendelig mye. Eksempelvis en lek som barnet fant på, noe barnet sa eller gjorde, hvor godt barnet spiste, osv. "Me gjer kverandre gode" er et slagord som barnehagen lever opp til.

I en liten barnehage som Nyland har en mulighet til å få et overblikk og forutsigbare rammer. Barna våre utvikler sosial kompetanse og mestring i en trygg og tillitsfull barnehage. Struktur og organisering av barnehagetilbudet gjør at hverdagen til barna er variert samtidig som at den er forutsigbar med faste ukentlige aktiviteter.

Det at personalet er stabilt og fagkompetansen er høy gjør at de ansatte kan skape en god tilknytning med barna våre. Ifølge Foreldreundersøkelsen i barnehagen fra 2018 skåres relasjon mellom barn og voksen i Nyland barnehage til over snittet for fylket. Forskning viser at en god relasjon mellom barn og voksen er et tegn på kvalitet i barnehagen, og er forbundet med bedre språklig fungering, mindre atferdsvansker og økt skolemodenhet (Folkehelseinstituttet 2014;2015). I lys at dette er det viktig at Time kommune opprettholder valgfrihet mellom en liten og stor barnehage, da èn barnehageform ikke passer for alle.

For oss foreldre er det flere fordeler med å velge en liten og sentrumsnær barnehage som Nyland. I tillegg til eget uteområde på hver avdeling er det kort avstand til natur og store lekeområder. Nærhet til offentlig transport er et annet argument da en enkelt kan hente og bringe til fots. Sist men ikke minst, kort vei til Rosseland skole og den fremtidige overgangen fra barnehagen.

«Ke dåkke har gjort på skulen i dag» spør nysgjerrige barnehagebarn gjennom gjerdet. Fra hauen på uteområdet kan de se sin fremtidige skole. Ved samarbeid mellom Nyland barnehage og Rosseland skole blir skolestarterne tidlig forberedt på skolehverdagen innenfor de trygge rammene på Nyland.

En eventuell nedleggelse av Nyland vil gå hardt utover oss alle. Skal barn og ansatte bli spredt for alle vinder? Hva er barnets beste her, og hva vil skje med miljøet og samholdet som er i Nyland? Er vi villige til å ofre dette og la barna bøte for kutt og besparelser i kommunens budsjetter? I denne nedleggingsdebatten er det umulig for oss å skjønne at nettopp Nyland nå skal være i faresonen. Det gjør noe med oss – vi blir redde, usikre og uviss om våre barns fremtid.

For oss er ikke Nyland bare en barnehage. Det er en oppvekst- og utviklingsarena for våre barn. Vennskap og stødige relasjoner har oppstått og det er her våre barn har sin identitet. Hvorfor ta bort noe som fungerer og hvor både barn og voksne trives? En barnehage med lange tradisjoner og et godt rykte? Her vil vi ha plass til barna våre - nettopp fordi vi er mindre og kan se hverandre på en helt unik måte.

I fremtiden er det viktig at Nyland får være Nyland og at vi kan fortsette å synge sangen vår i 17. mai-toget.

Skriv ditt lesarbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppmodar lesarane til å bidra med sine synspunkt, både på nett og i papir

Artikkeltags