Ottar Engtrø er død

DØD: Dette bildet tok Jærbladet av Ottar Engtrø då han lanserte barneboka «Heksa Vom Promp Tutti og Teia» i 2018. Fredag døydde Engtrø, 76 år gammal.

DØD: Dette bildet tok Jærbladet av Ottar Engtrø då han lanserte barneboka «Heksa Vom Promp Tutti og Teia» i 2018. Fredag døydde Engtrø, 76 år gammal. Foto:

Av

– Ottar vil bli dypt savnet, men vi er glade for at mange av hans tanker og betraktninger lever videre i dikt og viser, skriver vennene Brigt Mæland, Eva Hægstad og Knut Gundersen i dette minneordet.

DEL

Det var med stor sorg og vemod vi mottok budskapet om at Ottar døde den 10. januar.

Han fikk en hjerneblødning for et år siden, og var preget av denne med svikt i hukommelse, men det var en betennelse i bukspyttkjertelen som ble den direkte årsak til dødsfallet.

Ottar ble født den 13. februar 1943 i Hølonda i Melhus kommune, Trøndelag, som nr. 2 i en søskenflokk på 5. Han utdannet seg først til bilmekaniker, deretter til fengselsbetjent og arbeidet mange år innen kriminalomsorgen, bl.a. i Ungdomsfengselet i Oslo. I denne perioden traff han også Gunvor som han giftet seg med i 1968. De fikk fem barn, Geir som døde 6 dager gammel, Monica, Tanja, Dag og Espen.

Etter hvert tok han også lærerskolen, og hans yrkesaktive karriere spenner fra å være lærer på Øytun folkehøgskole i Alta, lærer ved Val folkehøgskole i Ytre Namdal, opplæringsleder for de ansatte i Vestre Fengselsdistrikt, og etter noen år lærer ved Undheim skule. Han og Gunvor med familien bosatte seg på Nærbø.

Med sin evne til å se og støtte folk rundt seg ble han en svært populær lærer og kollega. I sine yngre dager var Ottar en talentfull mellomdistanseløper, og etter bosettingen på Nærbø ledet han i flere år friidrettsgruppen i Nærbø Idrettslag.

For oss som fikk anledning til å få mange år sammen med Ottar, blir savnet sterkt. Han hadde et mangfold av interesser, og lot oss nyte godt av sine kunnskaper og hjelpsomhet på mange områder. Ottars hovedinteresse har vært lyrikk og litteratur, og vi rundt ham fikk ta del i en skatt av vakre, ofte dyptpløyende skildringer av livets ulike sider.

Ottars dikt kunne også være humoristiske, var alltid stilsikre og mange av dem kom til å bety mye for flere. Enkelte av diktene ble tonesatt og spilt inn på plate av ulike artister. Den mest kjente er kanskje «Vise til våren» som ble spilt inn av Vamp i 2002. I 2016 ga han ut dikt- og visesamlingen «En engel danset i gaten», og fikk med den virkelig vist hvilken eminent lyriker han var. De mange og fine tilbakemeldingene på diktene gjenga hans evne til å treffe en nerve hos leserne, og vi som møtte ham i mange sammenhenger, fikk nyte godt av dikt som på forskjellig vis kunne sette ord på anledninger, vennskap, fellesskaps- følelse og solid forankrede verdier.

Ottar hadde fire barnebarn, og noe av det kjekkeste han visste, var å dikte historier til dem. I 2018 ble en av disse historiene utgitt under tittelen «Heksa Vom Promp Tutti og Teia». Han hadde også ferdige dikt til en ny lyrikkbok.

Gunvor og Ottar var utrolig flinke til å samle venneflokken på Nærbø til gode måltider, turer og konserter. Ottars mange kvaliteter blir her dypt savnet. Vi vil trekke fram hans humor, hans sterke engasjement for dem som var svake i samfunnet, og hans levende interesse for det vi andre holdt på med. Han var den første til å kjøpe billett og stille opp når venner skulle opptre eller delta i noe.

Ottar vil bli dypt savnet, men vi er glade for at mange av hans tanker og betraktninger lever videre i dikt og viser.

Vi vil avslutte disse minneordene med et av Ottar sine dikt:

Vi vel kva vi vågar

Vi går med så varme hender,

du svart – og eg kvit.

Vi vel om dei hendene møtest.

Vi vel om vi vågar oss dit.


Artikkeltags