Søndag runder den travle, effektive Bryne-kvinnen 50 år, og i den anledning tar hun imot Jærbladet på besøk på lærerrommet ved Bryne ungdomsskole. Det er fredag ettermiddag og en god stund siden klokka ringte etter siste time. Elevene er hjemme for lenge siden. For den assisterende rektoren er det for mange oppgaver å gjøre til at hun kan forlate kontoret.

– Jeg får litt pes fra de hjemme om at jeg jobber for mye, sier hun og smiler forsiktig, og legger til at hun virkelig prøver å bruke tida som nå blir til overs, til andre ting.

– Det har jeg nok bare klart med vekslende hell, innrømmer Penne Norheim.

Fra lærer til leder

Det skinner gjennom at hun er glad i yrket sitt, selv om en lærerkarriere ikke var det hun hadde sett for seg. Det startet med idrett grunnfag rett etter videregående og så fortsatte hun bare. Halve livet er gått siden hun var ferdig utdannet, og siden ble det 15 år ved Bryne, Rosseland og Lye skule. Neste stopp ble Bryne ungdomsskule, hun har vært ansatt de siste 12 årene. Det ble etter hvert mer og mer administrasjon og en stilling som assisterende rektor – et naturlig steg ettersom hun hadde vært engasjert i ulike tillitsverv og var godt kjent med lover og regelverk.

– Det er klart det var spesielt å gå fra å representere lærerne, til ledersiden, men jeg trives veldig godt i den rollen jeg har nå – i tillegg liker jeg å være på ungdomstrinnet. Å følge elevene fra de kommer hit i åttende klasse og gjennom tre år, er veldig spennende, sier hun.

At det nærmer seg tre hele tiår i skolen, og at hun bikker 50 år, tar hun med knusende ro. Penne Norheim understreker at alder bare er et tall, og stresser ikke nevneverdig med akkurat dét. Hun gikk heller aldri gjennom den mye omtalte 40-årskrisen.

– Det er hvordan du lever livet ditt som betyr noe, og jeg føler meg veldig heldig, sier jubilanten fornøyd.

Friidrettsstjerne

Penne Norheim er et kjent ansikt og navn for de fleste som er interessert i idrett. På åtti- og nittitallet gjorde den opprinnelige Klepp-kvinnen det nemlig skarpt i sjukamp og figurerte ofte i avisenes sportsspalter.

Hun husker i hvert fall tre NM-titler utendørs, og mener bestemt at hun var passert 20 år da hun tok dem.

– Det er så lenge siden. Mulig jeg tok NM-gull også innendørs, men jeg husker faktisk ikke hvor mange, ler hun.

Idrett har uten tvil vært en stor og viktig del av den ferske 50-åringens liv. Både før og etter at hun la løpeskoene på hylla og satte spydet i skapet for godt, har hun hatt en eller annen trenerrolle. Da hun ble mor, var fokuset på de tre barna og å følge opp deres valg – også der som aktiv trener og som ivrig tilskuer. Det har gått i friidrett, fotball og håndball.

De to eldste, Sondre og Andrea Norheim, har begge spilt med det norske flagget på brystet og det har stort sett skjedd med foreldrene på tribunen.

– Jeg angrer ikke ett eneste sekund. Det har vært verdifull tid og vi har fått sett og oppleve steder både innen- og utenlands som vi ellers aldri ville fått med oss, sier hun.

Innimellom trenerverv på ulike arenaer, rakk Penne Norheim også å ta opp håndballen igjen for sin egen del, og det resulterte i 1. divisjonsspill for Bryne og flere sesonger med Kåsen i 2. divisjon, samt flere NM-medaljer – for veteranlag.

– En rar følelse

Med pandemiens inntog stoppet landet opp, og det førte automatisk til en litt roligere tilværelse også for Monica. Den hektiske hverdagen har sakte, men sikkert blitt til mer fritid – mye mer enn hun er vant til.

– Jeg har ennå ikke vent meg til at jeg har voksne barn og dermed fått en ny hverdag. Det er en rar følelse, og jeg synes det er veldig uvant å bare kunne synke ned i stolen og lese i ei bok, eller ta meg en løpetur når jeg vil, sier hun.

At det i skrivende stund fremdeles er koronarestriksjoner for antall gjester som kan samles til fest, skal bursdagen feires i flere omganger. Friidrettsgjengen får eget selskap, det samme får håndballvenninnene, så blir det familiesamling på selve dagen, før feiringen avsluttes med konsert mandag.

– Situasjonen tatt i betraktning, er jeg fornøyd med organiseringen. Nå blir det en fin fering likevel, sier hun fornøyd.

Hus i Portugal

Penne Norheim ser fram til sommerferien, men vet ennå ikke om det blir gjensyn med familiens hus i Portugal. De siste sju-åtte feriene har gått til Algarvekystens strender.

I fjor organiserte hun treningsleir med yngstedatterens håndballag i skolenes vinterferie, og rakk å komme hjem i tide før koronaviruset festet grepet på hele verden.

– Jeg er glad vi fikk til den turen. Miljøet rundt dette laget er helt unikt og det samme gjelder foreldregruppa. Nå er den epoken også over. Det var min siste treneroppgave, og en ting jeg savner, innrømmer hun og lover å nyte den ekstra fritiden godt framover.

– Målet er å løpe litt mer, røper hun.